В Україні можуть скасувати окремі заборони на страйки в транспортній промисловості

Дата: 04 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, яким скасували окремі обмеження на проведення страйків у транспортній промисловості. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

На початку 2011 року Національна служба посередництва і примирення зареєструвала трудовий спір між працівниками та керівництвом авіакомпанії “АероСвіт”. Перші вимагали ремонту авіаційного електронного обладнання для харчування і кондиціонування повітря, а також підвищення безпеки технологічних процесів у польоті. 

Окрім цього, працівники виступили з декількома вимогами щодо оплати праці. Так, вони просили виплачувати їм зарплати не пізніше ніж за три дні до періоду відпусток, а також підняти на 3% суми виплат. 

У вересні 2011-го транспортники мали розпочати страйк, але адміністрація підприємства звернулася до суду, щоб той заборонив протест. Уже 6 жовтня Бориспільський районний суд ухвалив рішення про заборону страйку, а згодом з ним погодились і в апеляційному суді Київської області, й у Вищому спеціалізованому суді. 

Веніамін Тимошенко, голова Профспілки бортпровідників авіакомпанії “АероСвіт”. Фото: ZMINA

Ухвалюючи рішення, судді в Борисполі спиралися на статтю 18 Закону “Про транспорт”, яка забороняє страйки на транспортних підприємствах, якщо вони впливають на перевезення пасажирів. Вони зазначили, що авіакомпанія “АероСвіт” була великим пасажирським перевізником, де працювало понад 80 маршрутів до 33 країн. З огляду на те що одним з основних завдань бортпровідників літаків було гарантування безпеки пасажирів, суд урахував також положення статті 24 Закону “Про порядок вирішення колективних трудових спорів”, що забороняють страйки, якщо вони можуть поставити під загрозу життя і здоров’я людей. 

Невдоволені рішеннями національних судів працівники звернулися до Європейського суду з прав людини, який у 2014 році підтримав робітників та визнав, що Україна порушила їхнє право на зібрання та об’єднання і Кожен має право на свободу мирних зібрань і свободу об'єднання з іншими особами, зокрема право створювати профспілки та вступати до них для захисту своїх інтересів. Здійснення цих прав не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб. Ця стаття не перешкоджає запровадженню законних обмежень на здійснення цих прав особами, що входять до складу збройних сил, поліції чи адміністративних органів держави.. На захист права на страйк тоді вступилася Європейська конфедерація профспілок та Конфедерація вільних профспілок України, які надіслали до Страсбурга ґрунтовний аналіз міжнародного законодавства, яке регулює право на протести. Саме на виконання цього рішення ЄСПЛ парламент ухвалив законопроєкт. 

Згідно з міжнародно-правовими стандартами, право на страйк є загальним правом, а єдині можливі винятки з цього права можуть застосовуватися до державних службовців та працівників у сфері надання життєво важливих послуг у вузькому значенні цього терміна. Заборона страйків можлива також у разі надзвичайного стану в країні.

Зі свого боку Комітет з питань свободи об’єднання Міжнародної організації праці зазначає, що обмеження права на страйк є припустимим та виправданим у сфері охорони здоров’я, електропостачання, водопостачання, телефонного зв’язку, керування повітряним рухом. Однак послуги у сфері транспорту загалом, як і авіаремонтні послуги, на думку фахівців, не є життєво важливими, а тому на підприємствах відповідних галузей абсолютна заборона страйку є неприйнятною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter