В Україні хочуть запровадити кодекс ґендерної рівності в енергетиці: для чого він потрібен

Дата: 11 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні пропонують запровадити Кодекс етики та ґендерних принципів в енергетичній галузі України, який покликаний описати принципи та запровадити ґендерно чутливий підхід на місцях, зосередившись на таких розділах, як рівні права, недискримінація, зарплата та пільги, робочий час, нульова толерантність до утисків і зловживань, трудові відносини, системи управління відповідно до найкращих міжнародних і національних практик.

Проєкт такого кодексу, розроблений міжнародною громадською організацією “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я” (LHSI) за підтримки USAID, презентували цього тижня в Укрінформі.

В енергетичній галузі спостерігається найбільший ґендерний перекіс із більшим залученням чоловіків у порівнянні з жінками На фото кадр із серіалу HBO “Чорнобиль”. Уляна Хом’юк – білоруська фізикиня-ядерниця, яка є єдиним вигаданим персонажем у стрічці

За словами експертки LHSI Наталії Лук’янової, кодекс є посібником для членів ґендерних комітетів про те, як утілювати на місцях комунікаційні та інформаційні стратегії і кампанії на підприємствах енергетичної галузі в Харківській і Запорізькій областях та в місті Енергодарі Запорізької області. Окремим напрямом є підтримка ґендерних комітетів, комісій або ініціативних груп.

Учасники заходу звернули увагу, що саме в енергетичній галузі спостерігається найбільший ґендерний перекіс із більшим залученням чоловіків у порівнянні з жінками.

“Енергетична галузь відзначається найбільшою кількістю залучення чоловіків, а жінки мають можливість професійного зростання лише на допоміжних посадах та в адміністративних службах, як-от фінансовий відділ, бухгалтерія, кадри, управління персоналом, зв’язки з громадськістю, де їхнє залучення у два з половиною рази більше, ніж у технічній сфері. Наприклад, серед шести менеджерів вищої ланки керівництва “Нафтогазу” є лише дві жінки, і вони відповідають за напрями роботи з персоналом і комунікацій з органами державної влади”, – зазначила експертка із захисту трудових прав, співавторка Кодексу етики та ґендерних принципів в енергетичній галузі України Ірина Орловська.

За її словами, розробники кодексу пропонують виправити цю ситуацію зведенням правил для всіх працівників, які будуть обов’язковими до виконання в галузі.

“Ми розглядаємо кодекс як зведення правил, які є базовими для енергетичної галузі загалом. Вважаємо, що для впровадження цього кодексу на підприємстві він має бути застосований як локальний нормативно-правовий акт підприємства, який вноситься роботодавцем, погоджується з профспілками, доводиться працівникам під особистий підпис, після чого набуває обов’язкового характеру”, – сказала Орловська.

Крім того, в межах реалізації свого проєкту МГО “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я” має намір провести відповідні навчання та інформаційну кампанію щодо розширення можливостей і лідерства жінок на виробництві, а також щодо ґендерних аспектів трудових прав жінок та чоловіків в енергетичному секторі.

Кодекс етики та ґендерних принципів в енергетичній галузі України розробили національні експерти з ґендерних питань у співпраці з провідними галузевими профспілками “Укрнафтогазпрофспілка” та “Атомпрофспілка” та в межах проєкту “Ge4U: Ґендер для профспілок в енергетиці”, який реалізує МГО “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я” (LHSI) за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter