В Україні дозволили отримувати другу професійну освіту безкоштовно

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила зміни до закону “Про професійну (професійно-технічну) освіту” та дозволила здобувати другу професійно-технічну освіту безоплатно.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Для того, щоб безоплатно отримати другу робітничу професію, потрібно мати страховий стаж, а у закладах освіти мають бути вільні місця.

Розпочати навчання потрібно не раніше ніж через 3 роки після отримання попередньої професії, однак винятковими є ситуації, коли людина не може виконувати роботу за отриманою раніше професією чи існує невідкладна потреба держави в підготовці робітників за конкретними професіями.

“Такі зміни передбачають розподіл державного замовлення не лише на підготовку кваліфікованих робітників, а й на їхню перепідготовку та підвищення кваліфікації. Вони також дозволять місцевій владі сприяти працевлаштуванню випускників училищ і утримувати державні профтехи до передачі в комунальну власність”,коментують зміни у МОН. 

Здобувати професійні навички дозволили без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти. Список професій, які можна буде здобути у такий спосіб, мають оприлюднити згодом. 

Нагадаємо, що лише у 2017 році в Україні скасували перелік з 450 заборонених для жінок професій. До цього українкам забороняли працювати в цілій низці важливих галузей, таких як підземні роботи, керування деякими видами вантажного і пасажирського транспорту, робота в машинному відділенні корабля, низка будівельних спеціальностей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter