В Україні діє понад дві сотні університетів для пенсіонерів та людей передпенсійного віку

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні діє понад 200 закладів, де пенсіонери та люди передпенсійного віку можуть опанувати нові знання.

Про це розповіли в Мінсоцполітики. 

Хмельницький “Університет третього віку”

У закладах можна опанувати, наприклад, цифрові навички, іноземні мови, вчитися підтримувати фізичне та психологічне здоров’я або ж просто налагоджувати соціальні зв’язки.

Лише торік у так званих університетах третього віку навчались понад 23 тисячі людей. 

“Зараз дуже багато сервісів, які надають послуги онлайн, дуже часто соціальні працівники отримують саме такі запити – допомогти опанувати онлайн-сервіси. Це також окремий вид підтримки для людей старшого віку”, – розповідає заступниця міністерки соціальної політики Уляна Токарєва

Загальна кількість пенсіонерів в Україні становить понад 10 мільйонів осіб, більшість із яких жінки. Економісти прогнозують, що вже за кілька років пенсіонерів буде більше, ніж громадян, що працюють, а навантаження на кожного працівника за шість років зросте з 15,7 тисячі гривень до 28,7 тисячі.

Через це в парламенті нині обговорюють створення “збалансованої системи” соцвиплат. 

Нагадаємо, що кожна друга людина у світі має упередження щодо віку. Ейджизм значною мірою поширений у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а серед негативних наслідків, що може спричинити упереджене ставлення до літніх, – погіршення їхнього фізичного і психічного здоров’я, соціальна ізоляція і самотність, фінансова незахищеність, зниження якості життя і передчасна смерть.  

До початку повномасштабного російського вторгнення дві третини українців вважали, що існує вік, коли “вже пізно” змінити фах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter