В Україні бригаду екстреної допомоги можна викликати жестовою мовою

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Наразі в Україні працює пілотний проєкт із неголосового виклику бригади екстреної допомоги. Він дає можливість викликати допомогу через повідомлення чи відеовиклик на номер 112. Під час відеовиклику працюють оператори, що володіють жестовою мовою.

Про це нагадує Міністерство охорони здоровʼя України. 

Фото: Freepik

“Мета неголосового виклику – забезпечити доступ до виклику бригади екстреної допомоги для людей з порушеннями слуху й мовлення. Окрім цього, така послуга корисна для тих, хто не говорить або погано володіє українською й тому не може в телефонній розмові швидко й чітко пояснити причину виклику”, – йдеться в повідомленні.

Таку функцію додають у межах запровадження єдиної лінії екстреної допомоги, яка обʼєднає в собі всі служби (101, 102, 103, 104). Це допоможе ефективніше надавати допомогу тим, хто цього потребує.

З початку запуску в липні й до грудня 2023 року лише в Києві на номер 112 надійшло 46 повідомлень, 41 виклик із залученням операторів, які володіють жестовою мовою, і 20 смс-повідомлень.

Єдиний номер екстреної допомоги 112 запровадять в України до кінця грудня 2024 року.

Нагадаємо, що цьогорічний фінал нацвідбору на Євробачення-2024 вперше супроводжувався жестовою мовою. Для глядачів з порушенням слуху перекладали все, що відбувалося на сцені. Перекладачка жестової мови Катерина Заботкіна, яка відповідала за адаптацію пісень, зізналася, що ще кілька років тому навіть не мріяла про таку роботу.

Водночас в Українському товаристві глухих кажуть, що національний відбір міг сподобатися лише аудиторії, яка чує, бо люди, які мають знижений слух або зовсім не чують і користуються жестовою мовою, не зрозуміли перекладу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter