В Угорщині звільнили директора музею, у якому відбувалася фотовиставка на ЛГБТ-тематику

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

6 листопада уряд Угорщини звільнив директора Національного музею після того, як той дозволив особам до 18 років відвідати виставку World Press Photo, на якій були фото ЛГБТ-людей.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: WorldPressPhoto

World Press Photo – престижна світова фотовиставка, що експонується в Національному музеї Угорщини в Будапешті. Щороку її відвідують понад 4 мільйони людей з усього світу. Місія виставки полягає у візуальному висвітленні важливих подій для глобальної аудиторії.

Конфлікт навколо неї виник ще в жовтні, коли ультраправа партія “Mi Hazank” (“Наша Батьківщина”) ініціювала урядове розслідування з цього питання. У політсилі послалися на закон 2021 року, який забороняє “показ і пропаганду гомосексуалізму” в книжках і фільмах, доступних для дітей до 18 років.

Після урядового розслідування музей заявив, що не мав права вимагати у відвідувачів посвідчення особи для визначення їхнього віку, але розмістив на своєму сайті повідомлення із закликом не відвідувати виставку особам, що не досягли 18 років.

Зрештою, у понеділок міністр культури та інновацій Угорщини Янош Чак заявив, що директора музею Ласло Сімона звільнили за невиконання “юридичних зобов’язань закладу”.

Водночас сам Сімон не погоджується з твердженням про те, що музей навмисно порушив якісь закони. За його словами, музей негайно позначив вікові обмеження на своєму вебсайті.

Нагадаємо, що особам, молодшим за 18 років, заборонили відвідувати цьогорічну виставку World Press Photo в Будапешті, оскільки там присутні фотографії літніх філіппінців, які належать до ЛГБТ-спільноти.

На заборону відреагувала виконавча директорка World Press Photo Джумана Ель Зейн Хурі. Вона назвала тривожним той факт, що “така позитивна та інклюзивна” серія фотографій стала мішенню для угорського уряду. За її словами, це перший випадок, коли одна з виставок зазнала цензури в Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter