В Угорщині підліткам заборонили відвідувати фотовиставку зі знімками ЛГБТ-людей

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Угорщині особам, молодшим за 18 років, заборонили відвідувати цьогорічну виставку World Press Photo в Будапешті, оскільки там присутні фотографії літніх філіппінців, що належать до ЛГБТ-спільноти.

Про це повідомляє Yahoo.

Фото: Associated Press

World Press Photo – престижна світова фотовиставка, що експонується в Національному музеї Угорщини в Будапешті. Щороку її відвідують понад 4 мільйони людей з усього світу. Місія виставки полягає у візуальному висвітленні важливих подій для глобальної аудиторії.

Проте в Угорщині серія з пʼяти світлин філіппінської фотожурналістки Ханни Рейес Моралес змусила ультраправого депутата подати скаргу до міністерства культури країни, яке зрештою визнало, що знімки порушують угорський закон про заборону показу ЛГБТ-контенту неповнолітнім.

Тож тепер навіть за згодою батьків особам, які не досягли 18 років, заборонено відвідувати виставку.

Моралес фотографує ЛГБТ-людей на Філіппінах, де вони десятиліттями живуть в одному будинку і піклуються одне про одного в міру старіння. На знімках зображені деякі представники ЛГБТ-спільноти, одягнені в жіночий одяг і з макіяжем.

На заборону відреагувала виконавча директорка World Press Photo Джумана Ель Зейн Хурі. Вона назвала тривожним той факт, що “така позитивна та інклюзивна” серія фотографій стала мішенню для угорського уряду. За її словами, це перший випадок, коли одна з виставок зазнала цензури в Європі.

Нагадаємо, що в липні в Угорщині міське управління Будапешта оштрафувало на майже 36 тисяч доларів мережу книжкових магазинів Lira Konyv за графічний роман на тему ЛГБТ, заявивши, що книготорговець порушив закон, який забороняє показувати гомосексуальність дітям.

Мережа книгарень Lira Konyv є другою в Угорщині за величиною та об’ємами продажів. Її оштрафували на 12 мільйонів форинтів ($35 930) за розміщення графічного роману Еліс Осман “Коли завмирає серце” в секції молодіжної літератури без запечатаного пакування, як вимагає закон про “захист дітей”, ухвалений 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter