В Угорщині оштрафували одну з найбільших мереж книжкових магазинів через продаж роману на тему ЛГБТК+

Дата: 15 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Угорщині міське управління Будапешта оштрафувало на майже 36 000 доларів мережу книжкових магазинів Lira Konyv за графічний роман на тему ЛГБТК+, заявивши, що книготорговець порушив закон, який забороняє показувати гомосексуальність дітям.

Про це повідомляє AP.

Джерело: soroksar.citymarketgroup.hu

Як зазначається, мережа книгарень Lira Konyv є другою в Угорщині за величиною та об‘ємами продажів. Її оштрафували на 12 мільйонів форінтів ($35 930) за розміщення графічного роману Еліс Осман “Коли завмирає серце” в секції молодіжної літератури без запечатаної упаковки, як вимагає закон про “захист дітей”, ухвалений 2021 року.

Цей закон забороняє демонстрацію гомосексуального контенту дітям. Це стосується телебачення, кіно, реклами, а також літератури. Закон також не дозволяє ЛГБТК+-контент у шкільних програмах і забороняє публічну демонстрацію продуктів, які зображають чи пропагують гендерну ідентичність, відмінну від приписаної після народження статі.

Міське управління Будапешта, яке виписало штраф у межах захисту прав споживачів, повідомило про результати розслідування за фактом продажу видання в цій крамниці.

Розслідування встановило, що книжки, про які йдеться, зображають гомосексуальність, але попри це були розміщені в категорії дитячих книжок і молодіжної літератури й продавалися без запечатаної упаковки”, – зазначили посадовці.

У своїй заяві управління зазначило, що зобов’язало Lira Konyv продавати книжку в законний спосіб, і запевнило, що “завжди вживатиме жорстких заходів щодо компаній, які не дотримуються закону”.

Нагадаємо, у 2021 році парламент, у якому домінує партія премʼєр-міністра Віктора Орбана “Фідес”, ухвалив закон, що забороняє використання в школах матеріалів, які розглядаються як такі, що “пропагують гомосексуальність і гендерні зміни”. 

Насправді закон забороняє обговорювати й поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Також заборонені всі види реклами, в яких присутні гомосексуальні або трансгендерні люди. 

Уряд Угорщини заявив, що закон спрямований на захист дітей, а не проти ЛГБТ-спільноти.

Раніше ZMINA повідомляла, що у липні 2022 року Європейська комісія вирішила подати до суду на Угорщину. Один з позовів стосувався раніше згаданого закону проти ЛГБТ, другий – відмови продовжити ліцензію для мовника Klubradio, який критикує нинішню владу країни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter