В Уганді ухвалили закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув’язнення за гомосексуальність

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Уганді парламент ухвалив закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув’язнення за гомосексуальність, “вербування, просування та фінансування” одностатевої “діяльності”.

Про це повідомляє The Guardian.

ЛГБТ-прайд в Уганді, 2014 рік. AP Photo / Rebecca Vassie

Під час голосування 21 березня законопроєкт підтримали 389 депутатів, два парламентарі: Фокс Одоі-Ойвелово та Пол Квізера Буцяна виступили проти.

Законопроєкт погано продуманий, він містить положення, які є неконституційними, нівелює досягнення в боротьбі з гендерним насильством. Це суперечить усім відомим правовим нормам, – переконаний Одоі-Ойвелово.

Наразі доля законопроєкту залежить від президента Йовері Мусевені, який може накласти вето або підписати його як закон.

Згідно з документом, друзі, родичі та близькі повинні будуть повідомити владі про людей, які мають одностатеві стосунки або ідентифікують себе як члени сексуальних меншин.

Хоча в Уганді гомосексуальність і без того заборонено, цей законопроєкт іде далі й запроваджує безпосереднє кримінальне покарання. Під загрозу покарання підпадають також і організації, які захищають права ЛГБТ.

Як повідомляють журналісти, до 2014 року в Уганді вже діяв подібний закон, який передбачав довічне ув’язнення за гомосексуальність. 1 серпня 2014 року його анулював Конституційний суд через широку міжнародну критику.

Правозахисники виступили проти нового закону та назвали його “законом про ненависть“. Юристка та правозахисниця Сара Касанде назвала ухвалення документа трагічним днем в історії Уганди“. 

Положення законопроєкту про боротьбу з гомосексуальністю є варварськими, дискримінаційними та неконституційними. Проте не втрачайте надії, цей огидний законопроєкт буде зрештою скасований, – зазначила Касанде.

За підрахунками The Guardian, у 72 країнах одностатеві стосунки караються законом. З них у восьми країнах передбачено смертну кару.

В Ірані, Судані, Саудівській Аравії, Ємені, деяких районах Сомалі та північної Нігерії за гомосексуальність запроваджено смертну кару. У Сирії та Іраку смертні вироки виконують недержавні організації, зокрема “Ісламська держава”.

Найкраща підтримка прав ЛГБТК у Швеції та Нідерландах. Жителі цих двох країн переконані, що геї, лесбійки та бісексуальні люди повинні мати ті самі права, що й гетеросексуальні люди.

На початку березня ZMINA повідомляла, що депутати в Уганді представили черговий законопроєкт проти ЛГБТ, у якому назвали гомосексуальність “раком”. Таке твердження викликало різке засудження з боку правозахисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter