В Уганді чоловіка судитимуть за гомосексуальність: йому загрожує смертна кара

Дата: 29 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В Уганді вперше звинуватили 20-річного чоловіка в “гомосексуальності за обтяжливих обставин”. У травні країна ухвалила один з найжорстокіших у світі законів про заборону одностатевих стосунків. За такий “злочин” передбачаються покарання у вигляді довічного увʼязнення чи страти.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Themba Hadebe, Associated Press

Так, за одностатеві звʼязки загрожує довічне ув’язнення. Смертну кару можуть застосовувати у випадках, які вважаються “обтяжливими”: до них належать повторні правопорушення, а також одностатеві стосунки з неповнолітньою особою, літньою людиною або людиною з інвалідністю. Також “обтяжливими обставинами” є секс із людиною, яка має невиліковні хвороби чи інфекції, що передаються статевим шляхом. 

18 серпня хлопцю повідомили про підозру в “гомосексуальності за обтяжливих обставин”. Причиною цього стали його статеві стосунки з 41-річним чоловіком. Слідчі не уточнюють, що саме в цій справі є “обтяжливими обставинами”. 

“Оскільки цей злочин карається смертною карою, він підлягає розгляду у Високому суді. Звинувачення зачитали й пояснили обвинуваченому в магістратському суді 18-го числа, і його помістили під варту”, – заявила представниця апарату генерального прокурора Жаклін Окуї.

Адвокатка обвинуваченого Жюстін Балія, заявила, що, на її думку, весь закон є неконституційним. Його намагалися оскаржити в суді, але судді ще не розпочали розгляду справи.

Балія сказала, що за цим законом з моменту набуття ним чинності обвинуватили ще чотирьох людей і її клієнт був першим, кого притягують до відповідальності за “гомосексуальні стосунки за обтяжливих обставин”. Вона відмовилася коментувати подробиці його справи.

Нагадаємо, що в травні президент Уганди Йовері Мусевені підписав законопроєкт під назвою “Антигомосексуальний акт”, що передбачає жорстоке покарання за одностатеві стосунки. Однак з нової версії закону вилучили покарання за самоідентифікацію ЛГБТ-людей. 

У першій версії закону, яку в березні ухвалив парламент, передбачалася кримінальна відповідальність для людей, чия гендерна ідентичність відрізняється від біологічної статі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter