Президент Уганди підписав закон, що передбачає страту або довічне ув’язнення ЛГБТ-людей

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Уганди Йовері Мусевені підписав законопроєкт під назвою “Антигомосексуальний акт”, що передбачає жорстоке покарання за одностатеві стосунки. Однак з нової версії закону виключили покарання за самоідентифікацію ЛГБТ-людей. 

Про це голова держави повідомив у твіттері.

Фото: CNN

У першій версії закону, яку у березні ухвалив парламент, передбачалася кримінальна відповідальність для людей, чия гендерна ідентичність відрізняється від біологічної статі. 

Депутати відредагували закон на прохання президента, однак більшість репресивних положень залишилася. 

Своє небажання змінювати законопроєкт депутати пояснювали необхідністю протидії тиску Заходу. Тим часом США погрожували Уганді “економічними наслідками” у випадку ухвалення закону.

Зокрема, у законі міститься інформація про такі покарання як довічне ув‘язнення за одностатевий секс, 20 років тюрми за “пропаганду гомосексуальності” та 10 років позбавлення волі за “схиляння до гомосексуального статевого акту”.

Водночас обтяжуючими обставинами є зараження невиліковними хворобами, такими як ВІЛ, а також одностатеві контакти з людьми з інвалідністю або неповнолітніми. За такі дії передбачається смертна кара. 

Раніше правозахисники виступали проти нового закону та назвали його “законом про ненависть“. Юристка та правозахисниця Сара Касанде назвала ухвалення документа трагічним днем в історії Уганди“. 

Положення законопроєкту про боротьбу з гомосексуальністю є варварськими, дискримінаційними та неконституційними. Проте не втрачайте надії, цей огидний законопроєкт буде зрештою скасований, – зазначила Касанде.

Нагадаємо, що за підрахунками The Guardian, у 72 країнах одностатеві стосунки караються законом. З них у восьми країнах передбачено смертну кару.

В Ірані, Судані, Саудівській Аравії, Ємені, деяких районах Сомалі та північної Нігерії за гомосексуальність запроваджено смертну кару. У Сирії та Іраку смертні вироки виконують недержавні організації, зокрема “Ісламська держава”.

Найкраща підтримка прав ЛГБТК у Швеції та Нідерландах. Жителі цих двох країн переконані, що геї, лесбійки та бісексуальні люди повинні мати ті самі права, що й гетеросексуальні люди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter