В Туреччині за пів року затримали 25 курдських журналістів — “Репортери без кордонів”

Дата: 18 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

За останні пів року в Туреччині ув’язнили 25 курдських журналістів: 16 з них заарештували в червні, дев’ять — у жовтні 2022-го.

Такі дані станом на 18 грудня наведені на сайті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: RSF

Арешти влітку відбулися в турецькій південно-східній провінції Діярбакир, восени затримання пройшли в столиці Туреччині Анкарі.

Загалом за пів року були затримані тридцять журналістів, які працюють в прокурдських медіа, п’ятьох з них відпустили.

Після провалу мирних переговорів з Робітничою партією Курдистану навесні 2015 року Туреччина здійснює наступ на цю організацію, визначену ЄС і Анкарою як “терористична”, а також проводить широкомасштабні репресії проти критично налаштованих ЗМІ, науковців і правозахисного руху, йдеться в повідомленні.

Серед ув’язнених:

  • Сердар Алтан, співпрезидент асоціації Dicle і Firat Journalists Association (DFG);
  • Сафійе Алагас, директорка жіночого інформаційного агентства JinNews;
  • Мехмет Алі Ертас, головний редактор сайту Xwebûn;
  • Азіз Орук, редактор агентства Mezopotamya (MA);
  • журналісти та журналістки Зейнель Абідін Булут, Омер Челік, Мазлум Доган Гюлер, Ібрагім Коюнку, Несе Топрак, Еліф Юнгур, Абдуррахман Онцю, Суат Догухан, Ремзіє Темель, Рамазан Гекікен, Айсе Кара, Лезгін Акденіз, Мехмет Шахін.

За словами адвокатів медійників, до яких приєдналася RSF, вони були допитані про їхній нібито “зв’язок” зі ЗМІ, з РПК, що базуються в Європі. Також були поставлені під сумнів їхня діяльність у соцмережах, їхні стосунки з колегами, підхід до “курдського питання”, визначення словом “війна” сутичок на кордоні Північного Іраку та Сирії.

На шостому місяці арешту суди у справі цих журналістів не відбулися, їм не пред’явили жодного обвинувального акту.

Згодом турецька влада взяла під варту ще десять курдських журналістів у столиці країни Анкарі за такими ж звинуваченнями.

Співробітники агентства Mezopotamya (MA) і медіа JinNews: головний редактор MA Дірен Юрцевер, репортери MA Беріван Алтан, Деніз Назлім, Сельман Гюзельюз, Хакан Ялцин, Цейлан Шахінлі, Емрулла Акар і репортери JinNews Хабібе Ерен і Ознур Дегер були заарештовані 29 жовтня.

Ще одного затриманого, Мехмета Гюнхана, який деякий час стажувався в МА, звільнили на умовах судового контролю.

Силовики допитували журналістів про їхнє членство в Асоціації журналістів Dicle і Firat (DFG), їхні новини, зв’язки зі ЗМІ, про дописи в соцмережах і подорожі. Також запитували, хто давав їм вказівки робити новини, уточнили “Репортери без кордонів”.

Правозахисники RSF закликали турецьку владу якнайшвидше оприлюднити обвинувальні акти та відпустити журналістів, якщо звинувачення стосуються їхньої професійної діяльності.

“Через шість років після спроби державного перевороту, після якої Туреччина стала найбільшою в’язницею для журналістів у світі, країна різко повертається до своїх шкідливих звичок масово ув’язнювати представників ЗМІ… Ув’язнення журналістів для відбування днів і місяців ув’язнення без пред’явлення звинувачень або засудження є неприйнятним”, — йдеться у повідомленні на сайті RSF.

Туреччина посідає 149-те місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter