У СІЗО “Лефортово” політв’язню Яцкіну не розкривають діагнозу – адвокат

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Кримському політв’язню Івану Яцкіну, якого незаконно утримують у московському СІЗО “Лефортово”, тривалий час не проводять лікарського огляду і не повідомляють діагнозу.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив його адвокат Микола Полозов.

Іван Яцкін

“Він так само перебуває в камері один. На жаль, його так і не оглянув знову тюремний терапевт і не повідомив діагнозу з урахуванням рентгенівських знімків грудини, які лікар мав вивчити. За словами Івана Яцкіна, в СІЗО “Лефортово” – спалах ковіду, і лікарі опікуються хворими арештантами. Також до цього часу його не оглянув офтальмолог”, – написав захисник.

Окрім цього, він повідомив, що Яцкіну таки віддали посилку зі Львова від його дочки Катерини, листи, які довгий час не передавали, і лікарські засоби.

Публічні коментарі на сторінці Федеральної служби виконання покарань РФ про стан здоров’я політв’язня відсутні.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Про це стало відомо в грудні.

Повідомляється, що заарештований в окупованому Криму за підозрою в державній зраді Іван Яцкін написав листа з московського СІЗО “Лефортово” президентові України Володимиру Зеленському та Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням занести його до списку на обмін і надати фінансову допомогу його родині. В офісі Зеленського прийняли заяву Яцкіна.

Полозов розповідав, що після арешту Яцкіна перевезли з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина “сильний психологічний тиск”.

Російське інформагентство ТАСС повідомляло, що деталі кримінальної справи стосовно кримчанина не уточнюються “в інтересах слідства”.

На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

10 листопада перший апеляційний суд у Москві відхилив апеляційну скаргу на продовження арешту Яцкіну. Його незаконно утримуватимуть у СІЗО до 16 грудня 2020 року.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter