У Росії визнали, що частина Бєлгородської області не контролюється чинною владою

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков заявив, що станом на 23 травня Російський добровольчий корпус і легіон “Свобода Росії” продовжують контролювати частину Бєлгородської області.

Про це В’ячеслав Гладков повідомив у своєму телеграм-каналі.

Він зазначив, що озброєнні групи й досі перебувають у декількох населених пунктах Бєлгородської області й там триває “контртерористична операція”:

“Щодо ситуації в Грайворонському окрузі. Триває зачищення території Міністерством оборони разом із силовими структурами. Але повертатися поки що у свої будинки не варто”.

Раніше Гладков повідомив, що більшість мешканців Грайворонського району залишили свої населені пункти.

22 травня бійці легіону “Свобода Росії” та Російський добровольчий корпус заявляли, що вони “звільнили” Козинку, Грайворон та Гору-Подол, що на території Белгородської області. 

За словами Гладкова, у цих населених пунктах є двоє поранених мирних жителів, до яких не змогли дійти російські силовики. Загиблих серед мирного населення нині немає.

“Усі необхідні дії з боку силових структур проводяться. Чекаємо на завершення контртерористичної операції, яка вчора була оголошена”, – додав губернатор.

Як відомо, 22 травня легіон “Свобода Росії” та Російський добровольчий корпус заявили, що зайшли на територію Росії. Згодом у мережі почали з’являтися відео, на яких видно пожежу нібито на прикордонному пункті Федеральної служби безпеки Росії та ймовірний заїзд танка в Бєлгородську область.

У легіоні “Свобода Росії” запевнили, що створюють у Бєлгородській області “демілітаризовану зону”, щоб перешкоджати росіянам з цієї території обстрілювати Україну.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк запевнив, що Україна не має безпосереднього стосунку до подій у Бєлгородській області Росії 22 травня.

Речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що 22 травня в Бєлгородській області Росії Російський добровольчий корпус та легіон “Свобода Росії” почали операцію, в якій беруть участь лише громадяни Росії.

Він наголосив, що сили безпеки й оборони України визволяють українську територію, щоб вийти на міжнародно визнані кордони України зразка 1991 року.

Юсов пояснив, що легіон “Свобода Росії” та РДК розпочали операцію зі звільнення Росії від режиму Путіна з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення.

Українська розвідка також дізналася, що РФ терміново проводить евакуацію сховища ядерних боєприпасів “Бєлгород-22”, що розташоване в Бєлгородської області.

Речник Держдепу США Метью Міллер на брифінгу 22 травня заявив, що США не дають Україні можливостей та не заохочують до атак по російській території. Водночас, за його словами, “важливо нагадати світові, що це Росія розпочала цю війну. Росія продовжує нападати на цивільних – цілиться в школи та лікарні, цивільну інфраструктуру”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter