В Росії оголосили в розшук журналіста Романа Попкова: його звинуватили в організації вбивства пропагандиста Татарського

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії заочно звинуватили журналіста Романа Попкова в організації теракту в Санкт-Петербурзі, внаслідок якого загинув кремлівський пропагандист Владлен Татарський.

Про це повідомили в телеграм-каналі Слідкому РФ.

Роман Попков. Джерело: телеграм-канал Попкова

За версією слідства, Попков листувався з обвинуваченою у справі про вбивство Татарського Дар’єю Треповою в соцмережах і давав їй вказівки щодо підготовки “теракту”. Невдовзі після цього Трепова принесла до кафе на зустріч із пропагандистом статуетку, начинену вибухівкою, йдеться в повідомленні. 

Раніше російські медіа повідомили, що МВС Росії оголосило Попкова у розшук. Тоді не повідомлялося, за якою саме статтею розшукують журналіста.

За даними “Медузи”, Попков причетність до вбивства Татарського заперечує, з Треповою, за його словами, був знайомий лише у соцмережах.

Роман Попков — ексредактор заснованого у 2017 році Михайлом Ходорковським (визнаний у РФ іноземним агентом) “МБХ Медіа”. Наразі воно заблоковане в Росії на вимогу генпрокуратури. Мережеве видання закрилося 2021 року. 23 травня 2023 року Росфінмоніторинг вніс Попкова до переліку терористів та екстремістів.

Нагадаємо, що ввечері 2 квітня 2023 року в одному з кафе Санкт-Петербурга, яке належить засновнику терористичної ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину, під час “творчого вечора” російського пропагандиста та колаборанта Владлена Татарського стався вибух. Останній загинув, щонайменше 16 людей отримали поранення.

Пропагандистські ЗМІ зазначили, що вибух стався через те, що в кафе один з відвідувачів приніс вибухівку. Потужність вибухового пристрою становила понад 200 грамів тротилу.

Згодом стало відомо, що в організації вибуху запідозрили росіянку Дар’ю Трепову. Вона нібито подарувала Татарському статуетку, яка вибухнула. Дівчину затримали.

4 квітня Басманний райсуд Москви задовольнив клопотання слідства про її арешт на підставі звинувачення за статтями про теракт та незаконний обіг вибухових речовин. За версією слідства, статуетку, в якій була вибухівка, Треповій передав громадянин України Юрій Денисов. Сама Трепова заявила, що не знала про бомбу в статуетці.

Владлен Татарський — псевдонім Іллі Фоміна. Народився в Макіївці Донецької області, до початку російсько-української війни декілька років провів у місцевій в’язниці за грабіж, але 2014 року опинився на свободі після того, як тюрма потрапила під обстріл. Після цього приєднався до лав бойовиків.

З початку повномасштабного вторгнення набув популярності завдяки дописам про війну, у яких підтримував російську армію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter