У російському СІЗО, де утримують кримських політв’язнів, спалах COVID-19

Дата: 15 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У СІЗО №5 російського Ростова-на-Дону, в якому утримуються фігуранти красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” Арсен Абхаїров та Ескендер Абдулганієв, виявили спалах коронавірусної інфекції.

Як інформує видання “Ґрати” з посиланням на присутніх у Південному окружному військовому суді активістів “Кримської солідарності”, установу закрили на карантин. Усім, хто контактував з ув’язненими, – адвокатам, конвою, суддям і прокурорам – рекомендували самоізолюватись. 

Повідомляється, що ув’язнених українських бранців Кремля не доставили на засідання. Суд задовольнив клопотання захисту, який просив витребувати із СІЗО інформацію про стан здоров’я підзахисних, оскільки адвокати були з ними в контакті, і тепер вони зобов’язані піти на самоізоляцію.

Останнє засідання відбулося 10 червня: підсудним продовжили арешт до 14 вересня. На ньому були присутні адвокати з Криму – Еміль Курбедінов та Рустем Кямілєв.

Окрім того, в СІЗО №5 міститься політв’язень, послідовник “Свідків Єгови” Сергій Філатов із Джанкоя, якого на початку березня окупаційна влада засудила до шести років позбавлення.

Нагадаємо, у лютому 2019 року співробітники ФСБ затримали після обшуків у селищі Октябрське в Красногвардійському районі Криму трьох кримських татар – Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва. Слідство вважає їх членами ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною і легально чинної в Україні та більшості європейських країн.

Обвинувачення російських силовиків будується на вилучених під час обшуків брошурах та книгах, які входять до списку заборонених у Росії. Аналогічні матеріали слідство виявило у файлах вилучених під час обшуку комп’ютерів, планшетів і телефонів підсудних. Усі обвинувачені заперечують належність до терористичної діяльності.

Як відомо, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 94 людини.  71 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язнів уже отримали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter