В РФ хочуть відправити за ґрати на 9 років журналіста Сергія Михайлова, якого звинуватили у розповсюдженні “фейків” про армію РФ

Дата: 28 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура РФ звернулася до Горно-Алтайського міського суду з вимогою засудити місцевого журналіста Сергія Михайлова до дев’яти років колонії, а також заборонити йому займатися професійною діяльністю та адмініструвати сайти. Михайлова звинувачують у розповсюдженні “фейків” про російську армію в телеграм-каналі та на сайті місцевого видання “ЛИСток”, яке він заснував.  

Про це повідомляє “Сибирь.Реалии”.

Сергій Михайлов

Як інформує видання, у публікаціях Михайлова йшла мова про вбивства російськими солдатами мирних громадян в окупованому українському місті Буча та руйнування цивільних об’єктів в Україні.

Журналіст заявляв, що не має стосунку до цих новин і постів, оскільки є тільки засновником, а рішення про випуск матеріалів приймає головний редактор. Зі свого боку головний редактор “ЛИСтка” Віктор Рау визнав, що це він опублікував “фейки”, у яких звинувачують Михайлова.

Віктор Рау виїхав з РФ. Він продовжує публікувати новини в каналі “ЛИСтка”. За адміністративною статтею про заклики до санкцій проти РФ раніше його оштрафували на 120 тисяч рублів.

Проте прокуратура змогла добитися повернення справи Михайлова до суду, яку почали розглядати ще навесні 2023 року. У квітні 2023 суд повернув її в прокуратуру через те, що в справі не було конкретизовано, де і як Михайлов скоїв злочин.

“Фейками” та “дискредитацією” російські суди визнають фактично будь-яку інформацію про війну в Україні, яка суперечить офіційній позиції Кремля. Щонайменше половину вироків у справах про “фейки про армію” суди винесли через висловлювання про вбивство мирних жителів України російськими військовими.

За даними ОВД-Інфо, з початку вторгнення армії РФ в Україну фігурантами антивоєнних справ стали 992 людини.

Нагадаємо, наприкінці липня у Росії верховний суд Татарстану визнав журналістку Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашеву винною в поширенні “фейків” про російську армію й засудив її до шести з половиною років колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter