В ОРДЛО відбувається незаконна “евакуація” українських дітей-сиріт до РФ – Денісова

Дата: 20 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Росія порушує права українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, “евакуюючи” їх із закладів соціального типу на тимчасово окупованих територіях та свідомо наражаючи їхні життя на ризик.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.

Людмила Денісова. Джерело: фейсбук-сторінка Омбудсманки

Крім того, окупаційна адміністрація в Донецькій області під приводом нібито “загострення військової ситуації“, призупинили освітній процес у всіх навчальних закладах псевдореспубліки.

Відбувається незаконна евакуація із закладів соціального типу в РФ українських дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків“, – наголосила Омбудсман.

Вона зазначила, що наразі до РФ незаконно вивезли дітей з інтернатних закладів: будинку дитини в м. Луганську, Республіканського соціально-реабілітаційного центру для неповнолітніх в м. Алчевську, Республіканського центра соціальної підтримки сімей, дітей та молоді Слов’яносербського району Луганської області, школи-інтернату № 1 м. Донецька.

Звертаюся до представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та міжнародної неурядової організації Save the Children як незалежних установ, діяльність яких, зокрема, спрямована на захист прав дітей, з проханням вжити заходів щодо недопущення виникнення ризиків життя та здоров’я дітей, уникнення випадків незаконного вивезення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування“, – сказала Денісова.

Омбудсман закликала РФ дотримуватися міжнародного гуманітарного права, зокрема – Конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка підписана в Женеві в 1949 році й застосовується до всіх випадків оголошеної війни або будь-якого іншого збройного конфлікту, що може виникнути між двома або більше сторонами, навіть якщо одна з них не визнає стан війни.

Нагадаємо, днями під приводом евакуації РФ почала вивозити дітей та інше цивільне населення з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter