Росія вивозить дітей та цивільне населення з ОРДЛО під приводом евакуації

Дата: 19 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Під приводом евакуації РФ вивозить дітей та інше цивільне населення з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Це може бути провокацією з боку країни-агресора.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук.

Ірина Верещук. Джерело: Укрінформ

Російська Федерація зараз під приводом евакуації забирає дітей. На сьогодні ця інформація перевіряється, але тим не менше, забирає дітей з території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей і вивозить їх в Ростовську та інші області. Я хочу відразу сказати, що метою може бути провокація. І відразу хочу відзначити, якщо не дай Бог щось станеться, і Росія в якийсь спосіб буде щось пояснювати, повна відповідальність за те, що зараз відбувається на тимчасово окупованих територіях, особливо з цивільним населенням, за міжнародним гуманітарним правом лежить на Російській Федерації “, – заявила під час брифінгу щодо ситуації в районі ООС Ірина Верещук.

Відповідаючи на питання чи готова Україна забезпечити коридори для охочих виїхати на підконтрольну українській владі територію, віцепрем’єрка повідомила, що є координаційна група, створена Мінреінтеграції та нашими міжнародними партнерами – Місією Червоного Хреста, ООН тощо. 

Ми маємо план гуманітарного реагування, ми його затвердили попередньо безвідносно до того, якими будуть події, і я дуже сподіваюсь, що він не знадобиться. Але ми знаємо, що ми будем робити, в який спосіб ми забезпечимо гуманітарні коридори, можливості для людей, особливо для жінок з дітьми, для цивільного населення, яке захоче покинути тимчасово окуповану територію. І я сподіваюсь, що міжнародна спільнота допоможе, щоб такі коридори були розширені“, – зазначила міністерка.

Вона нагадала, що напередодні російські найманці обстріляли безпосередньо зону, де розташований КПВВ Станиця Луганська, єдиний, який до сьогодні працював як повноцінний КПВВ.

Це робиться для того, щоб залякати мирне населення, щоб цей єдиний коридор не використовувався ними як ймовірний, вважає Верещук.

Нагадаємо, раніше голови бойовиків так званих “ЛНР” та “ДНР” оголосили про масову евакуацію жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей до Росії. 

Спочатку про евакуацію заявив ватажок “ДНР” Денис Пушилін, а згодом про це ж повідомив голова бойовиків “ЛНР” Леонід Пасічник. Обидва пояснюють свої дії тим, що Збройні сили України нібито готові до “силового захоплення Донбасу”.

Ватажок “ДНР” заявив, що для евакуйованих організували місця у Ростовській області Росії, а насамперед поїхати слід жінкам, дітям та людям похилого віку.

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter