В ООН закликають Росію покласти край вбивствам дітей в Україні

Дата: 05 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет ООН з прав дитини закликав від Росії негайно припинити військові дії на території України та виконувати свої зобов’язання щодо захисту дітей від фізичного та психологічного насильства.

Про це повідомили в ООН. 

Фото: АР

За даними комітету, в ході війни вже загинули щонайменше 19 дітей, а 31 – отримала поранення. В ООН глибоко стурбовані тим, що внаслідок “агресії Російської Федерації, вчиненої на порушення Статуту Організації Об’єднаних Націй”, грубо порушують права дітей.

“Українські діти зараз зазнають жахливих страждань: їх вбивають і калічать. Багато хто розлучений зі своїми сім’ями. Війна руйнує їхні будинки. Вони не ходять до школи. Надходять повідомлення про напади на навчальні заклади, дитячі будинки та лікарні. Діти відчувають нестерпний рівень страху та занепокоєння”, – йдеться у заяві комітету. 

Автори заяви нагадали, що Конвенція про права дитини закріплює права дітей на життя, розвиток, освіту та свободу від усіх форм насильства. Діти мають право на турботу, допомогу та захист у будь-який час.

“На жаль, історія неодноразово демонструвала, що в умовах збройних конфліктів найбільше страждають саме діти. Комітет із прав дитини вимагає, щоб Російська Федерація негайно припинила військові дії на території України. Російська Федерація має виконати свої зобов’язання щодо Конвенції та забезпечення дотримання Статуту Організації Об’єднаних Націй. Захист прав дітей є найвищим пріоритетом”, – констатують члени комітету.

Нагадаємо, що в Україну вже виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його.

Фотографія обкладинки: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Rex/Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter