В ООН створили комісію, яка займатиметься розслідуванням воєнних злочинів в Україні

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Голова Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас оголосив про створення міжнародної незалежної комісії, яка займатиметься розслідуванням воєнних злочинів в Україні.

Про це повідомляє пресслужба ООН.

Джерело: glavred.info
 
Ерік Месе з Норвегії, Джасминка Джумхур із Боснії та Герцеговини та Пабло де Грейффа з Колумбії призначені незалежними членами комісії. Очолить її Месе, він колишній суддя Європейського суду з прав людини, колишній президент Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді та колишній суддя Верховного суду Норвегії.

Передбачається, що членам комісії потрібно буде “зібрати, об’єднати та проаналізувати докази порушень та зловживань, включаючи їхній гендерний аспект, а також систематично реєструвати та зберігати всю інформацію”.

Також потрібно встановити, де це можливо, осіб та організації, відповідальні за порушення прав людини та пов’язані з цим злочини, щоб притягнути їх до відповідальності.

Комісія початково створена на один рік, вона має доповісти Раді з прав людини усно про свою роботу у вересні 2022 року, а також підготувати письмову доповідь до березня 2023 року. Крім того, члени комісії нададуть доповідь Генеральній Асамблеї ООН на її 77-й сесії.

Нагадаємо, що українці допомогли зібрати майже 5 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів РФ. Від початку старту роботи єдиної платформи для збору інформації про воєнні злочини Росії в Україні громадяни подали вже 4935 матеріалів доказів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter