Кількість ув’язнених журналістів у Росії досягла історичного максимуму – Верховний комісар ООН з прав людини

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення в Україну кількість ув’язнених журналістів у Росії досягла історичного максимуму: станом на початок травня 2024-го тут позбавили волі щонайменше 30 журналістів за різними кримінальними звинуваченнями.

Про це повідомив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Джерело: rusmonitor.com

Він висловив занепокоєння зростанням кількості журналістів, яких звинувачують, засуджують й ув’язнюють у Росії за їхні незалежні репортажі.

“Безперервні атаки на свободу слова та криміналізація незалежної журналістики в Росії дуже тривожні”, – сказав Тюрк.

Верховний комісар наголосив на тому, що репресії проти незалежних журналістів мають бути негайно припинені, а право на інформацію – ключовий компонент права на свободу вираження поглядів – підтримане російським урядом.

Станом на початок травня 2024 року в Росії затримали щонайменше 30 журналістів за різними кримінальними звинуваченнями, включаючи тероризм, екстремізм, поширення завідомо неправдивої інформації про збройні сили, шпигунство, державну зраду, вимагання, ущемлення прав громадян, порушення положень закону про іноземних агентів, підбурювання до масових заворушень, незаконне зберігання вибухівки та незаконне зберігання наркотиків.

З 30 позбавлених волі журналістів 12 відбувають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти з половиною до 22 років.

З березня щонайменше семеро журналістів притягнули до адміністративної чи кримінальної відповідальності, зокрема за критику дій Росії в Україні або ймовірні зв’язки з покійним опозиційним політиком Олексієм Навальним та його Фондом боротьби з корупцією (ФБК), який 2021 року у РФ визнали “екстремістським”.

Тюрк висловив стурбованість частим використанням широкої законодавчої бази РФ для “боротьби з тероризмом і екстремізмом”. Верховний комісар закликав Кремль внести зміни до законодавства, щоб повністю відповідати принципам законності, необхідності та пропорційності згідно з міжнародними правами людини.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за останні п’ять років істотно зросла кількість письменників, ув’язнених за їхню діяльність. Станом на 2023 рік у світі за ґратами перебували 339 авторів. Це найвищий показник з моменту запуску індексу Freedom to Write п’ять років тому. Для порівняння: у 2019 році було 238 ув’язнених письменників.

Перше місце за кількістю ув’язнених письменників посів Китай: там за ґратами перебувають 107 осіб. Більшу частину з них ув’язнено за висловлювання в інтернеті продемократичних поглядів або критики офіційної політики.

До переліку країн, які позбавляють письменників волі, також увійшли: Саудівська Аравія, Вʼєтнам, Ізраїль (включно з територією Палестини), Білорусь, Росія, Туреччина, М’янма, Еритрея.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter