В окупованому Криму зірваний осінній призов до російської армії – Кримська правозахисна група

Дата: 02 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму не виконали норму на осінній незаконний призов до лав збройних сил РФ, що відбувався з листопада до грудня 2022 року.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на документи, підписані “в. о. військового комісара Криму” Євгеном Кутузовим.

Проводи мобілізованих Росією кримчан на війну в Україні. Севастополь, 27 вересня 2022 року

Під час осіннього призову до російських військ окупанти відправили 1 932 кримчан. Крім того, 47 людей відправили на військову службу за контрактом. Це становить 78,8% плану.

Найбільше кримчан відправили до сухопутних військ (1 020 осіб), військово-морські сили (419 осіб) та військово-повітряні сили (382 особи).

Як йдеться у документах, завдання по призову не виконали десять незаконних “військових комісаріатів”.

Наприклад, “військкомат” тимчасово окупованого Бахчисарайського району зі 130 осіб за планом набрав лише 83, у Ялті – зі 130 у плані набрали лише 62, а в Джанкої та Джанкойському районі із 300 запланованих – 188 осіб. 

100% виконання плану показали “військкомати” Керчі, Красноперекопська, Сімферополя та Чорноморська.

Серед причин зриву призову Євген Кутузов зазначає:

  • скорочення призову на один місяць;
  • масовий “відтік громадян” із півострова, що “не дозволило їх розшукати та сповістити про явку”;
  • нестача співробітників у “військових комісаріатах” та їхня низька зарплата;
  • “саботаж заходів призову громадянами кримськотатарської національності”.

Також “військовий комісар” зазначає, що у багатьох кримських лікарнях не вистачає фахівців та обладнання для проходження призовниками медкомісій. А головні лікарі медустанов “не зацікавлені у виділенні кваліфікованих фахівців до складів медкомісій, направляють лікарів за залишковим принципом, у яких є низька мотивація до проведення якісного огляду призовників”.

Крім того, Кутузов нарікає, що у Криму активізувалися організації, які за гроші допомагають ухилятися від призову та вважає, що необхідно законодавчо посилити відповідальність за відмову від призову.

Тим часом розшукуваний Міжнародним кримінальним судом президент РФ Володимир Путін 30 березня підписав указ про весняний призов до армії.

В указі йдеться, призов відбуватиметься з 1 квітня до 15 липня 2023 року серед людей віком від 18 до 27 років, які не перебувають у запасі й підлягають призову на військову службу, у кількості 147 тисяч осіб.

Прокуратура АРК нагадує, що з 2015 року держава-окупант регулярно проводить призовні кампанії та залучає жителів півострова Крим до служби в окупаційній армії. Після повномасштабного вторгнення в Україну росіяни почали також незаконну мобілізацію кримчан.

Як відомо, 2022 року так званий “військовий комісар” у Криму відмовився озвучувати плани призовних кампаній.

Наразі повідомлено про підозри в скоєнні аналогічних воєнних злочинів десятьом незаконним “військовим комісарам” різних районів тимчасово окупованого півострова. На розгляді в судах перебувають три обвинувальні акти.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” оновила реєстр “військових комісарів”, які незаконно мобілізують кримчан до окупаційної армії. 

Прокуратура АРК спільно з неурядовими організаціями раніше інформувала прокурора Міжнародного кримінального суду з цього приводу. В інформаційних повідомленнях містяться докази скоєння вищим військово-політичним керівництвом РФ воєнних злочинів у контексті незаконного призову та пропаганди служби в російській армії, зокрема і серед дітей.

Раніше ZMINA розповіла, чи є законною прихована мобілізація на півострові, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter