В окупованому Криму заснували центр військово-патріотичного виховання дітей – Лубінець

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованій Євпаторії росіяни відкрили навчально-методичний центр для виховання дітей у воєнно-патріотичному дусі. Він діє на базі дитячого оздоровчого табору “Гагарін”. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на своїй фейсбук-сторінці. 

Окупанти назвали центр “Авангард”. Як повідомляє окупаційна адміністрація, у першу ж зміну він зміг прийняти близько 100 учнів 9 — 11 класів. 

За словами Омбудсмана, діти повинні пройти навчання з основ військової служби до 6 жовтня. 

“Поширенням пропаганди, пов’язаної з війною, російські окупанти намагаються стерти в наших дітях українську ідентичність, розірвати їхній зв’язок з рідною країною. Політику мілітаризації українських хлопців і дівчат на Кримському півострові Росія проводить від початку його окупації. Після повномасштабного вторгнення процес перевиховання молоді лише посилився”, – наголосив Лубінець.
 
Він зауважив, що мілітаризація Росією освіти та насаджування своєї ідеології дітям на тимчасово окупованих територіях України є воєнним злочином, згідно з міжнародним гуманітарним правом.
 
Напередодні Кримська правозахисна група у своїй моніторинговій доповіді констатувала, що Росія продовжує активно використовувати інструменти мілітарної пропаганди серед населення Криму, зокрема дітей, пропагує службу в російській армії та поширює заклики до ведення агресивної війни
 
Кримські правозахисники вказують на виконання з боку окупаційної влади плану різних заходів для місцевих “військкоматів” та  “міністерств”. Зокрема, “міністерство освіти” півострова  та інші відомства зобов’язуються забезпечити “навчально-матеріальну базу для надання учням початкових знань у сфері оборони та їхньої підготовки з основ військової служби”, “проведення військово-патріотичної роботи з громадянами допризовного віку, ознайомлення з військовими ритуалами, музеями та кімнатами бойової слави”. 
 

Раніше міністр освіти РФ Сергій Кравцов заявляв, що початковий військовий вишкіл дітей з 1 вересня 2023 року стане обов’язковою частиною навчальної програми у школах. Зокрема, діти повинні навчитися збирати-розбирати автомат, кидати гранату, пересмикувати затвор гвинтівки.

Нагадаємо, наприкінці червня 2023 року за публічного обвинувачення Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу “Юнармії”.

Володимира Коваленка суд визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Чоловікові інкримінують пропаганду серед дітей та підлітків на користь добровільного вступу до армії РФ. Це перший вирок в Україні за такий злочин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter