В Україні ухвалили перший вирок за мілітарну пропаганду серед українських дітей у Криму

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

За публічного обвинувачення Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу “Юнармії”.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на Прокуратуру АРК. 

Володимир Коваленко

Коваленка Володимира Владиславовича, 1962 року народження, уродженця українського Луганська, суд визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Чоловікові інкримінують пропаганду серед дітей та підлітків на користь добровільного вступу до армії РФ. Це перший вирок в Україні за такий злочин.

“2016 року засуджений призначений “керівником регіонального штабу Юнармії м. Севастополя”, де забезпечував реалізацію вищевказаної політики окупантів. Він безпосередньо організовував та здійснював пропаганду серед дітей і підлітків на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта, що заборонено міжнародним правом. За допомогою “ЗМІ” засуджений активно поширював інформацію щодо військово-патріотичного виховання серед підлітків на півострові”, – мовиться в повідомленні прокуратури.

У прокуратурі пояснили, що своїми діями “керівник штабу” порушив закони та звичаї війни, оскільки така пропаганда, особливо коли вона спрямована на дітей, є однією з форм забезпечення добровільного вступу в армію ворога. А це заборонено статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Нагадаємо, 2021 року близько 4 тисяч дітей з тимчасово окупованого Криму росіяни залучили до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху “Юнармія”. Діти брали участь у “патріотичних заходах”, спрямованих на “збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії”.

Мілітаризація свідомості дітей у Криму безпосередньо пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму в громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи, за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 тисяч жителів Криму віком від 18 років і старше.

За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter