В окупованому Криму росіяни майже знищили давнє передмістя Херсонеса Таврійського

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
На 25 тисячах квадратних метрів території Херсонеса Таврійського впродовж кількох місяців росіяни проводили так звані “розкопування”, які майже повністю знищили давнє передмістя історичної пам’ятки. За словами науковців, деяку інформацію про минуле Херсонеса Таврійського втрачено назавжди.
 
Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.
 
Джерело: culture.voicecrimea.com.ua

Українські науковці дослідили, що біля міста розташовувався давній некрополь з ранньохристиянськими похованнями, а також доволі бідне передмістя. Тут можна було простежити зміни в поховальному обряді, виникнення монастиря Богородиці на Дівочій горі, який функціонував і після загибелі Херсонеса. Цей монастир згадується в турецьких джерелах XVI століття, турки його не знищили.

“Але під час російської окупації сталося те, що сталося. Військові частини, які розташовувалися на території передмістя Херсонеса, РФ передала фонду “Нова історія”. Це фонд РПЦ, який очолює російський митрополит Тихон, так званий духовник Путіна. І останній фактично зараз керує Херсонесом через свого ставленика – директора заповідника Єлену Морозову”, – зазначила Кравченко.

За її словами, упродовж кількох місяців на 25 тисячах квадратних метрів у передмісті Херсонеса росіяни “проводили те, що вони називають “розкопками”.

“Фактично це знищення історичної спадщини. Спочатку вони загнали туди екскаватори. Севастопольці обурилися, адже такі підходи до цього історичного місця вражають усіх. Після цього на “розкопки” загнали сотні людей. Очевидно, археологічні пам’ятки не цікавили росіян, роботи проведені таким чином, що інформація про давнє минуле втрачена назавжди… росіяни фактично знищили древнє передмістя Херсонеса”, – сказала Кравченко.

Вона додала, що окупанти нівелюють значення античного Херсонеса та формують концепцію, нібито це “колиска русского православія”.

“Залишки кам’яних споруд античного часу закривають неприпустимими для використання на таких пам’ятках металевими риштуваннями, сценами, театральним приладдям, громіздкими оглядовими майданчиками. Відкритими лишаються християнські пам’ятки. Першокласникам у севастопольських школах розповідають, мовляв, прийшов “русский князь Владимир и покрестил в Херсонесе Россию”. І потім діти, яким натепер виповнилося сім-вісім років і які не бачили за свого життя синьо-жовтого прапора, приходять у Херсонес – і їм знову розказують байки про російське православ’я”, – розповіла Кравченко.

За словами науковиці, у Криму росіяни ведуть “розкопування” під військову інфраструктуру. Розпорядником коштів для цих робіт є міноборони РФ.

Вона наголошує, що за будь-яким законодавством перед тим, як почати будівництво в місцях з археологічними пам’ятками, треба провести відповідні дослідження. У подібний спосіб окупанти провели псевдорозкопування для будівництва траси Таврида, “кримського мосту”, проєктів щодо Севастополя. Дослідники не знають, чи були там археологічні знахідки й де вони зараз. Кравченко вважає, що навіть якщо їх передали в кримські музеї, то ці експонати з великою ймовірністю відправлять до Москви. А російські археологи, які працювали як підрядні організації міноборони РФ, стали співучасникам злочину.

Нагадаємо, окупанти знищили Золотий кабінет Кирим Герай Хана у Ханському палаці в тимчасово окупованому Бахчисараї. Росіяни знищили дах та вітражі пам’ятки архітектури. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter