В окупованому Криму російські силовики затримали трьох активістів (доповнено)

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися
У тимчасово окупованому Криму поліцейські затримали трьох активістів, які їхали в автоколоні з кримськотатарськими прапорами.
 
Про це повідомляє “Кримська солідарність”.
 

Поліція затримала трьох кримських татар – Рустема Курносова, 1949 року народження, Енвера Усеїнова, 1958 року народження (чоловік має інвалідність 3 групи) та сина редактора кримськотатарської газети “Къырым” Сервера Ібрагімова Ебабіля Ібрагімова. Останнього після розмови зі співробітником поліції відпустили, за ним мають приїхати родичі.

Автоколона з кількох машин прямувала до підніжжя Білої Скелі, її учасники мали намір здійснити сходження з кримськотатарськими прапорами.

“Машини їхали одна за одною, але прапори були лише двома машинами. Галів та закликів під час пересування не було. На місці відібрали у всіх пояснення, потім співробітник поліції сів у машину та супроводив їх до райвідділу у Білогірську. Протоколи ще не складали”, – розповів один з активістів у коментарі “Кримській солідарності”.

На Рустема Курносова та Енвера Усеїнова склали адміністративні протоколи за статтею 20.2 (частина 2) КоАП РФ. Увечері “Білогірський районний суд” розгляне матеріали адміністративних справ за “Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, демонстрації, ходи або пікетування”.

Як повідомила на своїй фейсбук-сторінці кримськотатарська активістка Ельмаз Акімова, незаконний “Білогірський райсуд” визнав обох чоловіків винними у скоєнні адміністративного правопорушення та призначив адмінштрафи у розмірі 20 000 рублів кожному.

“Тобто “суд” закидає порушення проведення автопробігу з демонстрацією кримськотатарського прапора. На двох автомобілях було встановлено прапор. Це й спричинило притягнення до адміністративної відповідальності. При цьому жодного автопробігу не було”, – написала Ельмаз Акімова.

Вона зазначила, що водночас біля підніжжя Ак-Кая було розгорнуто російський прапор.

“На зауваження активістів до поліції про те, чи ті люди подавали “повідомлення про проведення публічного заходу”, співробітники поліції зам’ялися і природно їм не було чого відповісти. Усі рівні, але деякі рівніші”, – додала активістка.

 За словами аналітика КримSOS Євгена Ярошенка, політика переслідування кримських татар за національну символіку порушує низку міжнародних норм. 

Євген Ярошенко

“У цьому кейсі також може прослідковуватися дискримінація за етнічною ознакою у користуванні цими правами, що є порушенням багатьох міжнародних договорів: Європейської конвенції з прав людини, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та Рамкової конвенції про захист національних меншин. Крім того, ст. 5 Рамкової конвенції про захист національних меншин зобов’язує створити необхідні умови для того, щоб особи, які належать до національних меншин, мали можливість зберігати основні елементи своєї самобутності”, – сказав правозахисник. 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар

За даними правозахисної організації “Крим SOS” сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисники наголошують, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter