В окупованому Криму “прокурор” попросив 10 років в’язниці для капітана корабля з Генічеська Олексія Кисельова

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Джанкойський районний суд” завершив так зване судове слідство в кримінальній справі щодо політв’язня Олексія Кисельова, якого звинувачують в організації морської блокади Криму та в членстві кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”

Олексій Кисельов

Під час дебатів представник державного обвинувачення заявив, що вважає провину підсудного повністю доведеною, і попросив “суд” позбавити українця волі терміном на 10 років. 

Сторона захисту до того, як перейти стадії дебатів, заявила клопотання про залучення до матеріалів справи інформації про наміри реєстрації добровольчого батальйону як структурного підрозділу Збройних сил України. Утім, у задоволенні цього клопотання “суддя” відмовив.

Крім того, адвокат Олексій Ладін заявив клопотання про виклик для допиту як свідка організатора добробату та громадянина РФ Ленура Іслямова. У цьому клопотанні “суд” також відмовив.

Після виступу в дебатах сторони обвинувачення адвокат заявив клопотання про відкладення судового засідання для підготовки сторони захисту до стадії дебатів.

Фінальне засідання перед тим, як незаконний “суддя” піде до нарадчої кімнати для ухвалення вироку, відбудеться 16 лютого.

Нагадаємо, 22 липня росіяни викрали в Генічеську на Херсонщині волонтера й екскомандира корабля “Славутич” ВМСУ Олексія Кисельова.

Відомо, що його катували струмом та били протягом п’яти днів у професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де базувався підрозділ Росгвардії.

Через п’ять діб його перевезли до Сімферополя в будівлю “кримського управління ФСБ”, де продовжили знущання та тортури.

Тільки після цього “слідчий ФСБ” провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу.

29 липня незаконний “Київський райсуд” Сімферополя заарештував його на два місяці.

За даними Кримської правозахисної групи, у 2022 році за звинуваченням в участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана в Криму позбавлено волі щонайменше 15 осіб, зокрема громадян України, викрадених російськими військовими на Півдні України після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, офіційною причиною переслідування обвинувачених у Криму за ч. 2 ст. 208 КК РФ (“Участь у незаконному збройному формуванні, яке діє в цілях, що суперечать інтересам Російської Федерації”) є те, що вони не з’явилися добровільно до силових структур РФ і не заявили про свою участь у “кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджіхана”. Оголошеним слідством доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ, що метою створення батальйону була деокупація Криму.

1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав “терористичним” і заборонив на території РФ “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана”.

21 липня 2022 року ФСБ Росії додала “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана” до списку терористичних організацій.

Затримані в цих справах повідомляють про застосування тортур з метою домогтися від них неправдивих свідчень проти себе.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter