В окупованому Криму перенавчатимуть депортованих дітей і вчителів з материкової України “за російськими стандартами”

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим обурене незаконним вивезенням дітей і вчителів з материкової України до тимчасово окупованого Криму та подальше їхнє перенавчання за російськими стандартами. Відомство називає такі дії Російської Федерації “порушенням прав людини і прав дітей”

Про це йдеться в повідомленні представництва на фейсбук-сторінці

У відомстві повідомили, що в навчальних закладах тимчасово окупованого Криму для незаконно вивезених дітей і вчителів із частин тимчасово захоплених районів Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей планують проводити пропагандистські уроки, видавання російських атестатів та перекваліфікацію вчителів за російськими стандартами.

Такі заходи анонсував кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов. Він також повідомив, що вчителів з окупованого Криму скерують на роботу до тимчасово захоплених територій України.

Окупаційна адміністрація Криму планує проводити низку пропагандистських заходів для школярів та студентів, які вимушено виїхали з тимчасово захоплених районів України, де російська армія створює штучну гуманітарну кризу, або були незаконно вивезені російською армією. Окупаційна влада планує вдається до таких дій задля так званого виховання молоді, запровадивши, зокрема, курси з вивчення російської мови та “правдивої історії”. На думку Аксьонова, “такі індивідуальні заходи мають на меті змінити світогляд дитини та змусити повірити в сучасну історію України та Росії”.

“Такі дії окупаційної адміністрації Росії в Криму є порушенням прав людини та прав дітей зокрема. Росія продовжує вчиняти злочини на території України, а вчителі та діти – серед їхніх жертв”, – сказано в повідомленні.

Дітей, які опинилися на території окупованого Криму, відправлятимуть на навчання до окупаційних закладів вищої освіти на півострові. Можливість навчання в рф ще розглядається.
 
Представництво президента України в АРК рекомендує громадянам України, які опинилися на території тимчасово окупованого Криму з Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей, “сконтактувати з родичами та представниками уряду України, повідомити місце вашого перебування та по можливості самостійно дістатися до України чи країн ЄС “. Представництво оприлюднило для цього детальну інструкцію.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter