В окупованому Криму окупанти запрошують фігурантів сфабрикованих справ на “профілактичні бесіди” – Лубінець

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму російські силовики телефонують фігурантам сфабрикованих справ про “дискредитацію армії РФ” та запрошують їх на так звані “профілактичні бесіди”, щоб нагадати про неприпустимість нібито “порушення законодавства щодо протидії екстремістській діяльності”.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у телеграмі.

Житель тимчасово окупованого Джанкоя Ігор Нікітенко, Автономна Республіка Крим

За даними Омбудсмана, днями незрячого жителя Джанкоя Ігоря Нікітенка, якого оштрафували на 35 тисяч рублів буцімто за коментарі в соцмережі, телефоном викликали до поліції для проведення такої “бесіди” як з фігурантом справи про дискредитацію окупаційної армії. 

Омбудсман наголосив, що втретє за останній час прийшли російські силовики й до будинку батьків кримськотатарської активістки Ельмаз Акімової із застереженням для неї щодо “неприпустимості порушення законодавства про протидію екстремістській діяльності”.

Ельмаз Акімова

“У тимчасово окупованому Криму з початку повномасштабної війни РФ посилила тиск на громадян України за інакомислення, намагаючись знищити будь-які прояви спротиву на українському півострові”, – мовиться в повідомленні Омбудсмана. 

Лубінець наголосив, що, відповідно до норм міжнародного права, Росія зобов’язана негайно припинити політично мотивовані переслідування на Кримському півострові.

Напередодні правозахисна організація “Крим SOS” повідомила, що з березня 2022 року окупаційні “суди” в тимчасово окупованому Росією українському Криму ухвалили 389 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито дискредитацію російської армії.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Раніше експерти “Крим SOS” оприлюднили дослідження судових процесів у тимчасово окупованому Криму щодо “дискредитації армії РФ” за період з березня до серпня 2022 року. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter