В окупованому Криму незаконний “суд” заочно засудив кримчанина за службу в ЗСУ

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Республіки Крим” заочно засудив жителя Криму за службу в Збройних силах України.

Про це пише пропагандистське підконтрольне Кремлю “Крыминформ” із посиланням на пресслужбу незаконного “суду”.

Окупаційна влада інкримінує громадянину України “державну зраду” за статтею 275 КК РФ.

Згідно з повідомленням, чоловік залишив тимчасово окупований Крим у 2015 році, виїхавши на материкову частину України, після чого вступив на службу до однієї з бригад ППО ЗСУ та брав участь у бойових діях проти військ РФ. Також повідомляється, що він отримав відзнаку від президента України.

“Оголошено вирок стосовно громадянина Російської Федерації, якого визнали винним у державній зраді. Вирок було ухвалено заочно, оскільки підсудний перебуває у федеральному та міжнародному розшуку”, – цитує повідомлення так званого “суду” “Крыминформ”.

Ім’я та прізвище засудженого російським судом кримчанина не називають, його публічних коментарів у цій справі немає.

У жовтні минулого року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив 23-річного жителя Алушти Альберта Круглова до восьми років ув’язнення за спробу виїхати воювати в Україну в складі батальйону “Азов”.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію.

Напередодні повідомлялося, що в Криму росіяни склали вже 699 адмінпротоколів про “дискредитацію” окупаційної армії. 

Моніторингова місія ООН з прав людини у своєму огляді про права людини в Автономній Республіці Крим за останні десять років заявила, що незгодні з російською окупаційною владою кримчани почасти стикалися з репресивними виявами, зокрема залякуванням, агресивним обшуком домівок, свавільними арештами та затриманнями, тортурами або жорстоким поводженням, насильницькими зникненнями та судовими переслідуваннями на півострові. Це все створює атмосферу загального страху та придушує будь-який вияв незгоди, наголошується в документі.
 
В ООН наголошують, що російська влада особливо переслідувала тих, кого вона вважала противниками окупації Криму. Насамперед це блогери, журналісти, активісти Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, кримчани, які мають проукраїнські погляди, та всі, хто виступає за суворе дотримання заповідей ісламу.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter