В Криму росіяни склали вже 699 адмінпротоколів про “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Російська Федерація продовжує переслідувати кримчан за вираження поглядів через незгоду з її військовою агресією проти України або на підтримку України.

Про це інформує Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим у своєму щотижневому огляді та українські ЗМІ.

Станом на 11 березня 2024 року зафіксовано 699 випадків надходження матеріалів, складених за ст. 20.3.3 КпАП РФ до так званих  “судів” на території тимчасово окупованого Криму.

З них у 612 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 11 випадках розгляд матеріалів продовжується. 

Окупанти затримали жителя тимчасово окупованого Севастополя Микиту Романовича, який у соціальних мережах розміщував коментарі на підтримку України. Чоловіка змусили просити вибачення на камеру.

У тимчасово окупованому Сімферополі затримали місцевого мешканця, який виклав відео на підтримку України та Збройних сил України. Окупанти одягли чоловіка у військову форму ЗС РФ та змусили просити вибачення на камеру. Проти нього склали “протоколи”, матеріали передано до окупаційного “суду”.
 
6 березня 2024 року незаконний “суд” у Сімферополі оштрафував жительку Яни Капу, яка у соціальних мережах прославляла Збройні сили України та критикувала окупаційний режим. Жінці незаконно присудили 40 тисяч рублів штрафу.
 
Ще одну жінку, яка 11 листопада 2022 року українською мовою написала в одній з соцмереж про звільнення Херсона від окупаційних військ, так звана “суддя” незаконного “суду” міста Армянськ Венера Ісроілова оштрафувала на 30 тисяч рублів. Силовики розцінили її допис як “дискредитацію збройних сил РФ”. 
 
В окупованому Севастополі затримали 26-річного чоловіка, який у соціальних мережах підтримував Україну та критикував окупаційні війська. Наразі окупанти склали “протокол” за так звану “дискредитацію збройних сил РФ”. Чоловіку загрожує штраф в розмірі від 30 до 50 тисяч рублів.
 
Кримськотатарський ресурсний центр інформує, що незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” разом із прикордонниками затримало 33-річного чоловіка в Криму, який нібито “закликав до розправи над росіянами” у месенджерах. Проти чоловіка порушено справу за статтею про заклики до здійснення екстремістської діяльності.
 
12 березня 2024 року незаконні “слідчі” у кримському “слідчому комітеті РФ” порушили також кримінальну справу стосовно 35-річного жителя Роздольненського району тимчасово окупованого Криму за “образу почуттів вірян”. За версією російського слідства, житель села Струмки розміщував в соцмережах “образливі для православних вірян зображення і коментарі, доступні широкому колу користувачів інтернету”. Йому інкримінують порушення ч. 1 ст. 148 КК РФ (“вчинення публічних дій з метою образи релігійних почуттів вірян”).
 
Затримання кримчанина

У лютому 2024 року повідомлялося про штраф 50 тисяч рублів та арешт на п’ять діб кримському студенту через  відео, де він “ображає президента РФ” нібито від імені поліціянта.

Крім того, повідомляється про спротив активістів руху “Жовта стрічка” в тимчасово окупованих Сімферополі та Ялті, які знищили сотні запрошень на фейкові вибори та агітаційні газети. Активісти продовжують закликати до бойкотування фейкових виборів на всій тимчасово окупованій території України. Також активісти руху продовжують поширювати патріотичні плакати та надписи на банкнотах окупантів.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію.

Напередодні Моніторингова місія ООН з прав людини у своєму огляді про права людини в Автономній Республіці Крим за останні десять років заявила, що незгодні з російською окупаційною владою кримчани почасти стикалися з репресивними проявами, зокрема залякуванням, агресивним обшуком домівок, свавільними арештами та затриманнями, тортурами або жорстоким поводженням, насильницькими зникненнями та судовими переслідуваннями на півострові. Це все створює атмосферу загального страху та придушує будь-який прояв незгоди, наголошується у документі.
 
В ООН наголошують, що російська влада особливо переслідувала тих, кого вона вважала противниками окупації Криму. Насамперед це — блогери, журналісти, активісти Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, кримчани, які мають проукраїнські погляди та всі, хто виступає за суворе дотримання заповідей ісламу.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter