В окупованому Криму незаконний “суд” залишив у силі вирок трьом свідкам Єгови із Севастополя

Дата: 13 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Севастопольський міський суд” відхилив апеляційну скаргу на вирок трьом учасникам релігійної організації “Свідки Єгови” Володимиру Маладику, Євгену Жукову та Володимиру Сакаді та залишив у силі вирок попередньої інстанції у вигляді шести років позбавлення волі.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на Європейську асоціацію “Свідків Єгови”.

Зліва направо: Володимир Маладика, Євген Жуков та Володимир Сакада біля будівлі Нахімовського районного суду Севастополя перед оголошенням вироку, 6 жовтня 2022 року

На думку сторони захисту, обвинувальний вирок Маладику, Жукову та Сакаді “яскраво продемонстрував, що якщо вони не відмовляться від своїх релігійних поглядів, то їх і надалі переслідуватимуть у кримінальному порядку”. При цьому рішення Верховного суду РФ від 20 квітня 2017 року не зобов’язувало громадян змінювати віру та звичні їм форми її сповідання.

Як відомо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. 2018 року окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян свідків Єгови, порушуючи кримінальні справи. 

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

1 жовтня 2020 року російські силовики провели обшуки в будинках Володимира Сакади та ще трьох севастопольців – Євгена Жукова, Володимира Маладики та Ігоря Шмідта. Згодом севастопольський суд відправив їх до СІЗО.

У жовтні 2022 року незаконний “Нахімовський районний суд” тимчасово окупованого Севастополя відправив парафіян релігійної організації “Свідки Єгови” Євгена Жукова, Володимира Маладику та Володимира Сакаду до колонії загального режиму. Усі троє засуджені до шести років позбавлення волі.

За даними Європейської асоціації “Свідків Єгови”, кримінальне переслідування зазнали вже 27 вірян на території Кримського півострова. Через свої переконання 12 осіб засудили до 6 і більше років колонії, ще двоє отримали умовні терміни. Світова громадськість та правозахисні організації вважають переслідування свідків Єгови неправосудним і закликають Російську Федерацію припинити кримінальні справи та звільнити в’язнів совісті.

Прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактом проведення російськими силовиками обшуків у свідків Єгови у Севастополі.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала погіршення на півострові становища зі свободою совісті. З посиланням на українську владу укладачі доповіді повідомляють, що кількість релігійних організацій в Криму зменшилася удвічі після протиправної військової операції РФ із захоплення українського Криму, а свідки Єгови зазнали тотальної заборони.

Лише за 2021 рік, за даними правозахисних організацій, росіяни затримали шість людей за обвинуваченнями в “організації екстремістської організації”, інші затримані перебували під домашнім арештом.  

Читайте також: “Нетрадиційні”: як у Криму судять свідків Єгови

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян свідків Єгови незаконними. 

Кримська правозахисна група розцінює ці судові процеси одночасно як порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права.

Правозахисники наголошують, що переслідування свідків Єгови – порушення ст. 9 Європейської конвенції з прав людини (“Свобода думки, совісті та релігії”). Крім цього, переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 ЄКПЛ (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.

У правозахисній організації нагадують, що використання російського кримінального кодексу в Криму – це порушення IV Женевської конвенції і вже воєнний злочин, що підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter