В окупованому Криму незаконний “суд” посилив покарання кримчанину, якого звинувачують в нібито участі у кримськотатарському батальйоні

Дата: 24 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд республіки Крим” посилив покарання 61-річному чоловікові, якого звинувачують в участі у кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана.

Про це інформує російська державна агенція РИА Новости.

“Суд” засудив чоловіка до двох років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму з обмеженням волі строком на рік. Однак потім була апеляція, і вирок посилили.

“Верховний суд Криму, вивчивши матеріали справи, вислухавши аргументи апеляційних скарг та думку прокурора, постановив змінити вирок Кіровського районного суду Республіки Крим. Призначене судом першої інстанції покарання посилили до п’яти років позбавлення волі, з відбуванням першого року покарання у в’язниці та терміну, що залишився, у виправній колонії загального режиму”, – йдеться в повідомленні.

Ім’я та прізвище фігуранта не вказані. У “суді” стверджують, що затриманий “має російське громадянство”. Наразі твердження незаконного “суду” неможливо перевірити. 

Як відомо, з початку військової операції РФ із захоплення Автономної Республіки Крим 2014 року більшість кримчан були змушені отримати російські паспорти. Україна та міжнародні партнери визнають такі документи як нікчемні та як такі, що не мають юридичної сили. 

Як відомо, за обвинуваченням в участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана в Криму Росія незаконно позбавила волі щонайменше 15 громадян України. 

Кримська правозахисна група нагадує, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.
 
За оцінюванням правозахисної організації “КримSOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter