В окупованій Макіївці розстріляли ромську родину з восьми людей, з них четверо – діти

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В окупованому місті Макіївка Донецької області розстріляли ромську сім’ю з восьми осіб, серед яких четверо дітей. Окупаційна влада заявила, що вбивці – звичайні грабіжники і їх нібито вже спіймали, але радник мера Маріуполя Петро Андрющенко припускає, що вбивство – справа рук “вагнерівців”.

Про це повідомляють радник мера Маріуполя Петро Андрющенковидання “Новини Донбасу” та російське видання “РИА Новости”.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

За даними так званого “МВС ДНР”, повідомлення про виявлення на території одного з домоволодінь трупів восьми осіб, зокрема чотирьох неповнолітніх, надійшло до чергової частини о 21:15 в понеділок, 26 грудня. Зазначалося, що з двору викрали автомобіль “Skoda”.

За даними ЗМІ, наймолодшій убитій дитині один рік. Також загинули діти віком сім і дев’ять років.

Пізніше так зване “МВС ДНР” відзвітувало, що по гарячих слідах затримали трьох підозрюваних. Повідомляють, що всі вони мають судимість і нібито “зізналися, що скоїли злочин з корисливих мотивів, з метою викрадення автомобіля і цінного майна”.

Потерпілий чоловік розповів на відео, що вбили його дочку, онуку, свата, двох дочок свата і двох онук свата. Однак, за його словами, людей убили не задля пограбування – на одній з жінок залишилися золоті прикраси й у будинку нічого не зникло. Забрали лише автомобіль.

Окупаційні силовики заявили, що підозрюваним може загрожувати “найвища міра покарання”, тобто смертна кара.

Водночас Андрющенко наголосив, що масове вбивство може бути справою рук “вагнерівців”. За його словами, цей злочин мав відверто націоналістичний характер, оскільки вбиті – ромської національності. Крім того, всі вони мають кульові поранення в голову з близької відстані.

Андрющенко зазначив, що самі макіївчани повідомляли, що злочин скоїли російські військові. Він припускає, що такі злочини можуть вчинятися й надалі, оскільки Росія набрала до війська “нелюдів і злочинців, неонацистів та інший людський мотлох”.

Нагадаємо, що в листопаді Головне управління розвідки оприлюднило перехоплену розмову, з якої стало відомо, що на тимчасово окупованій території військові РФ розстріляли 28 ромів за те, що вони отруїли роту російських солдатів горілкою. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter