Десятки років колонії суворого режиму та довічне ув’язнення: в окупації продовжують незаконно судити військовополонених

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконні судові органи так званої “ДНР” оголосили про чотири вироки українським військовим. Їм закидають жорстоке поводження з цивільними: начебто бійці нищили цивільну інфраструктуру та розстрілювали мешканців Маріуполя. 

Один з вироків оголосили заочно, троє інших військових перебувають у полоні в росіян.

Про це повідомив слідчий комітет РФ.

Суспільне

Незаконний “верховний суд” так званої “ДНР” оголосив заочний вирок старшому лейтенанту Сергію Палійчуку. Його звинувачують у тому, що він буцімто віддавав накази обстрілювати житлові будинки в селищах Сартана, Саханка, Талаківка та Старий Крим із 24 лютого до 10 березня 2022 року. 

Палійчуку призначили 28 років колонії суворого режиму та оголосили його в міжнародний розшук. 

Військовополоненого старшого лейтенанта Андрія Кристофовича незаконний суд так званої “ДНР” засудив до 25 років колонії суворого режиму. За версією російських силовиків, 28 березня 2022 року на околицях Маріуполя військовий за наказом командира розстріляв цивільну автівку. Нібито український військовий “відчував ненависть та неприязнь до людей, що підтримують” війну, заявили в слідчому комітеті. 

Крім того, незаконні вироки оголосили полоненим військовослужбовцям Сергію Бензі та Яну Данилову. У березні-квітні 2022 року їхні позиції буцімто були розташовані в житлових будинках у Маріуполі. Там вони за наказами командування розстрілювали цивільних, зокрема власників цих будинків, заявляють силовики РФ. Данилову призначили 24 роки колонії суворого режиму, Бензі – довічне ув’язнення.

Слідчий комітет Росії також заявляє, що разом з ними нібито діяв інший полонений український військовий Іван Таран. Раніше незаконний суд так званої “ДНР” засудив його також до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, останніми місяцями незаконне збройне формування “ДНР”  ухвалило понад 50 вироків українським військовополоненим. Так, протягом останнього тижня листопада незаконні суди в окупованому Маріуполі ухвалили 11 вироків проти українських військовополонених. 

Такі судові процеси над військовополоненими незаконні. ZMINA пояснювала це через історію іноземців, яких російські бойовики засудили того року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter