В окремий навчальний день та без поділу за статтю: у МОН розповіли, як школярів навчатимуть “Захисту України”

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки України внесло корективи до Порядку поділу класів на групи для викладання предмета “Захист України”. Відтепер школярів 10–11 класів поділятимуть не за статтю, а на групи, у яких буде від 8 до 15 учасників.

Про це йдеться на сайті МОН.

Фото: Марія Брикимова, ГО “Смарт освіта”

Так, раніше Верховна Рада України ухвалила закон №3724-IX, який скасував гендерний поділ учнів під час вивчення предмета “Захист України”. Завдяки цим змінам педагоги зможуть краще зосередитися на практичній підготовці в умовах менших груп, а школярі, незалежно від їхньої статі, здобуватимуть основні навички, необхідні для життя, самозахисту та розвитку оборонного мислення.

Із 2024 до 2026 року впровадження оновленої програми “Захист України” відбуватиметься в межах загальнонаціонального педагогічного експерименту. Навчальні заклади, які ще використовують попередню програму, також мають відмовитися від гендерного поділу.

Нова програма охоплює 10 модулів, зосереджених на практичних навичках, таких як надання домедичної допомоги, керування дронами, тактична медицина, радіозв’язок і сучасні технології, які відповідають умовам воєнного часу. Також програма сприяє розвитку емоційної стійкості та здатності діяти в екстремальних ситуаціях.

Починаючи з 2027 року оновлена програма “Захист України” стане базою для профільного вивчення, і учні зможуть обирати окремі модулі для глибшого опанування.

На відміну від традиційних уроків тривалістю 45 хвилин раз на тиждень, нова програма передбачає проведення занять один раз на місяць протягом усього дня. Для цього в громадах створюють спеціальні навчальні осередки, які об’єднуватимуть учнів з різних шкіл. Такий підхід дозволить організовувати практичні заняття ефективніше і забезпечити доступ до сучасного обладнання для всіх учнів громади.

У грудні минулого року держава виділила 1,74 мільярда гривень, з яких 1,64 мільярда гривень спрямовані на забезпечення цих навчальних осередків, а 100 мільйонів гривень – на підвищення кваліфікації вчителів. Громади вже розпочали закупівлю симуляторів для керування дронами, навчальних тирів та інших інтерактивних засобів, що допоможуть учням здобути необхідні практичні навички.

Нагадаємо, що раніше Тетяна, мати десятикласника Олександрарозповіла журналістам 5 каналу, що нещодавно її син отримав підручники на новий навчальний рік. Один з них був призначений для предмета “Захист Вітчизни”. Під час перегляду підручника Олександр разом із другом виявив зображення начебто українських військових у російській формі.

Вона зазначила, що, хоча, на перший погляд, це могло здаватися звичайним камуфляжем, підлітки знали, що таке російський камуфляж і чим він відрізняється від українського, тому одразу помітили цю помилку.

Зображення, яке використали в підручнику, можна знайти в інтернеті. Оригінал фотографії скеровує на російські сайти, які описують вороже екіпірування “Ратнік” та автомат АК.

Підручник, у якому міститься фото російської військової форми, більше не можна використовувати в навчальних закладах загальної середньої освіти, оскільки строк дії грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” для цього підручника закінчився у 2023 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter