В Офісі президента закликали не знущатися з полонених

Дата: 27 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Україна — цивілизована країна з європейською армією, де немає місця знущанням з полонених.

Про це сказав радник голови Офісу президента Олексій Арестович під час брифінгу 27 березня.

Полонені росіяни. Джерело: unian.net

Він закликав як військових, так і цивільних не знущатися з російських полонених і нагадав, що таке поводження згідно з міжнародним правом — це військовий злочин, який не має амністії та строку давності.

“Я хотів би ще раз нагадати всім нашим військовим, цивільним і силам оборони, що знущання з полонених є воєнним злочином, згідно з міжнародним правом, не має амністії і не має терміну давності. Нагадую усім, що ми — європейська армія європейської країни. З полоненими поводимося згідно з Женевською конвенцією, які б у вас не були особисті емоційні мотиви”, — наголосив радник голови ОП.

27 березня засновник Bellingcat Еліот Хіггінс закликав розслідувати факти можливих знущань над полоненими російськими солдатами. Він опублікував у твіттері відео (Увага! Жорсткі кадри!), на якому нібито українські солдати стріляють по ногах полонених росіян.

Такі ж дані оприлюднила ексоглядачка Al Arabiya Марія Дубовікова. На одному з роликів видно чоловіків у військовій формі, схожій на російську, які лежать на асфальті.

Водночас командувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що “військовослужбовці Збройних Сил України та інших законних військових формувань неухильно дотримуються норм міжнародного гуманітарного права”.

“З  метою дискредитації сил оборони України ворог знімає та поширює постановочні відео з нелюдським ставленням нібито “українських військових” до “російських полонених”… Закликаю враховувати реалії інформаційно-психологічної війни і довіряти лише офіційним джерелам”,йдеться у його заяві у фейсбуку.

Раніше генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що в Україні створили табори для російських військовополонених. Українці діють згідно з положеннями Женевської конвенції, сказала вона, й наголосила на тому, що Україна “проявляє себе як цивілізована країна, яка дає відсіч агресору, але сама не стає агресором”.

За даними віце-прем’єрки-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, станом на 20 березня у полоні українців перебувало щонайменше 562 загарбники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter