В одному з британських вишів створили спільноту пролайферів: студентки обурені

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Манчестерському університеті створили пролайф-спільноту, що виступає проти абортів і складається суто з чоловіків. Це обурило студенток навчального закладу, які стверджують, що тепер побоюються за свою безпеку.

Про це пише The Independent.

Манчестерський університет. Фото: Getty Images

На сторінці цієї спільноти йдеться, що вони прагнуть “створити пролайферську культуру в студентському містечку”. Також група чоловіків “переймається й іншими загрозами для життя”, зокрема самогубствами та смертями, що настають через бідність. Крім того, спільнота планує надавати підтримку вагітним студенткам і тим, які вже мають дитину.

Понад 15 тисяч студентів підписали петицію, виступивши проти пролайф-спільноти. Студентка другого курсу лінгвістики Гізер Боулінг сказала, що студентська спілка, яка дозволила сформувати пролайф-спільноту, “безпосередньо сприяє поширенню мізогінії”.

“Університети повинні бути центрами прогресу, але вони допускають спільноти, які обговорюють тілесну автономію і права жінок… Зрозумійте мене правильно, я за те, щоб мати різні політичні погляди, але я думаю, що тілесна автономія жінок не підлягає обговоренню. Я також отримала повідомлення від багатьох жінок, які зробили аборт і відчули себе особисто віктимізованими й під загрозою через присутність такої спільноти в університетському кампусі”, – додала Боулінг.

Випускниця цього ж університету підкреслила, що існування подібних груп, які виступають проти абортів, негативно впливає на жінок, які вирішують перервати вагітність, змушуючи їх відчувати провину й сором.

“Я повністю розумію потребу свободи слова, але це не те, про що чоловіки мають говорити. Я не розумію, чому чоловіки створюють групи проти абортів, коли є так багато чоловічих проблем, над якими вони могли б працювати”, – наголосила вона.

Інша студентка, яка вирішила залишитись анонімною, вважає, що пролайф-спільнота може призвести “до остаточного переслідування студенток”, які роблять аборти.

“Я розумію, що студентська спілка повинна ставитися до всіх спільнот однаково, але з погляду меседжу, який посилають жінкам, я думаю, це продовжує увічнювати стигматизацію абортів і заперечувати, що це частина охорони здоровʼя й законне право. Спільноти мають бути можливістю для студентів досліджувати свої інтереси за межами університету й зустрічати однодумців. Ці чоловіки подумали: “Що мені подобається робити у вільний час?” І вирішили: “Мені цікаво обговорювати те, що ніколи не станеться зі мною, що не стосується моєї тілесної автономії, й те, щодо чого мені ніколи не доведеться ухвалювати рішення”, – поділилася роздумами студентка.

У заяві студентської спілки Манчестерського університету йдеться, що, якщо дії спільноти матимуть ознаки мови ворожнечі або переслідування, її оскаржать згідно з відповідними процедурами. 

Згідно з низкою тамтешніх законів, зокрема законом про освіту й рівність, учасникам навчального процесу не можна забороняти обʼєднуватися в спільноти на основі певних поглядів, які можуть суперечити поглядам інших студентів.

Нагадаємо, що на початку лютого німецька міністерка в справах сім’ї Ліза Паус анонсувала законопроєкт, покликаний боротися з протестами пролайф-активістів, які поблизу медичних установ виступають проти абортів.

Цей законопроєкт пропонує заборонити активістам, які виступають проти абортів, наближатися до відвідувачок у радіусі 100 метрів від клінік і центрів планування сім’ї в Німеччині. На цій же відстані їм заборонять розповсюджувати листівки й плакати із закликами проти абортів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter