Німеччина планує карати пролайф-активістів за протести біля лікарень і центрів планування сім’ї

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міністерка в справах сім’ї Ліза Паус анонсувала законопроєкт, покликаний боротися з протестами пролайф-активістів, які поблизу медичних установ виступають проти абортів.

Про це повідомляє Deutsche Welle. 

Фото: AP Photo / Markus Schreiber

Законопроєкт пропонує заборонити активістам, які виступають проти абортів, наближатися до відвідувачок у радіусі 100 метрів від клінік і центрів планування сім’ї в Німеччині. На цій же відстані їм заборонять розповсюджувати листівки й плакати з закликами проти абортів.

Якщо законопроєкт ухвалять, порушників каратимуть штрафом у розмірі 5 тисяч євро.  

Паус вважає, що такий закон потрібен для того, щоб жінок, які хочуть перервати вагітність, не турбували в цей складний для них момент. За словами міністерки, це допоможе забезпечити баланс між свободою вираження поглядів і правом на свободу зібрань.

Директорка центру планування сім’ї Pro Familia у Франкфурті Клаудія Гоманн зазначила, що вплив антиабортних організацій в країні зростає.

“Виступи проти абортів дуже активні й пов’язані з крайніми правими політиками й рухом проти квір-спільноти й сексуальної освіти”, – сказала Гомман.

Згідно із законодавством Німеччини, аборт можна зробити на терміні до 12 тижнів вагітності за умови отримання довідки від консультанта щонайменше за три дні до процедури. Без цієї довідки жінка, яка зробила аборт, підлягає кримінальному переслідуванню, так само як і лікар, який виконує процедуру.

Нагадаємо, що 24 січня цього року на засіданні польський уряд узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.

Крім того, уряд Польщі завершив обговорення й скерував до парламенту законопроєкт про так звані ранкові пігулки, які призначені для запобігання вагітності після статевого акту.

Відповідні поправки до закону про такі протизаплідні пігулки передбачають, що їх можна буде купувати дівчатам і жінкам віком від 15 років в аптеках без рецепта. Обмеження на продаж контрацептивів запровадили у 2017 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter