В Одесі звільнили вчительку, яка довела до сліз школярку через її українську мову

Дата: 13 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Учителька малювання Одеської гімназії №4 нагримала на ученицю через спілкування українською мовою під час уроку. Адміністрація закладу вирішила звільнити викладачку, а про інцидент повідомили СБУ.

Про це повідомляє Суспільне.

Аудіозапис розмови вчительки та школярки оприлюднили на ютуб-каналі Одеського медіацентру. На записі можна почути, як учителька сварить дитину за те, що та нібито не підготувалася до уроку і спілкувалась українською мовою. Також викладачка заявила, що в такий спосіб дівчинка “поставила себе вище за однокласників”.

“Вона українською мовою (спілкується. – Ред.). Так вона зверху, а ми знизу? Вона вище за нас, виходить. Прийшла без нічого, альбом (для малювання. – Ред.) не принесла, малюнки не принесла, а права качає вона. Мовою вона мені тут буде прикриватися. До чого тут мова? Мізки треба мати”, – каже жіночий голос на записі.

Наприкінці розмови вчителька нібито спробувала “помиритися” з ученицею, зазначивши, що в неї вже шостий урок поспіль, а тому “голова йде обертом”. Крім того, вона неодноразово попросила дитину перестати плакати, оскільки не любить сліз, і обіцяла “не ставити двійки та нічого не писати в щоденнику”. Зрештою освітянка заявила, що “пробачає” дитину та хоче “помиритися”.

Директорка департаменту освіти й науки Одеської міської ради Олена Буйневич назвала вчинок вчительки “аморальним проступком” та розповіла Суспільному, що жінку планують негайно звільнити з посади.

На думку Буйневич, вчителька спілкувалася неприпустимим тоном, який завдав шкоди емоційному стану дитини. Такою поведінкою викладачка “грубо порушила” закони “Про загальну середню освіту” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної”

“Директор вирішив звільнити педагога за ч. 3 ст. 41 Кодексу законів про працю України. За вчинення аморального проступку, який несумісний з функціями виховання, які несе кожен учитель. Незалежно від того, який предмет він викладає. Я підтримую це рішення. Наразі очікується видання відповідного наказу (про звільнення. – Ред.)”, – пояснила Буйневич.

Вона зазначила, що наразі адміністрація школи готує наказ про звільнення педагогині, а перед батьками дівчинки вже вибачилися. Буйневич також зауважила, що адміністрація навчального закладу звернулася до Служби безпеки України, щоб правоохоронці дали правову оцінку діям учительки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter