В Одесі затримали подружжя ймовірних російських шпигунів, які готували удар по складах ЗСУ

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили двох ймовірних агентів головного управління генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ) в результаті спецоперації в Одесі. Затримані готували ракетний удар по силах ППО та артилерійських складах ЗСУ.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Одеська обласна прокуратура

Підозрювані збирали розвіддані про місця можливої дислокації та переміщення українських підрозділів ППО на території регіону. Правоохоронці своєчасно викрили їх і встановили контроль ще на первинному етапі підривної діяльності.

Зрештою СБУ затримала обох шпигунів під час спроби передання закритих відомостей до РФ.

Обоє затриманих, які є чоловіком та дружиною, – громадяни РФ. Чоловік народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні.

Подружжя відправили в Україну ще 2018 року, тут вони отримали посвідку на проживання. У такий спосіб, як зазначає СБУ, російська воєнна розвідка планувала створити на Півдні України власний агентурний апарат.

До повномасштабного вторгнення підозрювані збирали дані про суспільно-політичну ситуацію в регіоні й розширювали коло своїх знайомств, готуючись до виконання основних завдань.

А вже після 24 лютого насамперед намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів “Crotale” і розташування польових артилерійських складів з боєприпасами на Херсонському напрямку. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для завдавання повітряних ударів ракетами класу “Калібр” або “Кинджал” по українських військових об’єктах.

Зібрані відомості подружжя надсилало “зв’язковому” – мешканцю Севастополя, колишньому російському спецпризначенцю, який негласно співпрацює з ГРУ, а для “прикриття” використовує посаду очільника благодійного фонду. Він передавав інформацію своєму куратору – кадровому співробітнику воєнної розвідки РФ.

Для комунікації з представниками російської спецслужби подружжя використовувало заздалегідь відпрацьований анонімний телеграм-канал.

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних правоохоронці виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами прихованого листування з окупантами.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що в листопаді на Луганщині правоохоронці затримали шпигунку російської ФСБ, яка намагалася стати “подвійною агенткою” і проникнути в спецслужбу України. У результаті багатоходових контррозвідувальних заходів підозрювану своєчасно викрили та ідентифікували її “куратора”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter