В Одесі затримали чоловіка за продаж фейкових посвідчень журналістів

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі затримали інтернет-провокатора, який продавав фейкові посвідчення журналістів, закликав до зриву мобілізації, дискредитував вище військово-політичне керівництво України та публічно заперечував російську збройну агресію й воєнні злочини окупантів.

Про це повідомили на сторінці управління СБУ в Одеській області.

Джерело: пресслужба управління СБУ в Одеській області

Підозрюваний ще до початку повномасштабного вторгнення зареєстрував громадську організацію, що існувала тільки “на папері”, та однойменний журнал. Останній не мав власної редакції й тиражу, а використовувався виключно для прикриття підривної діяльності.

Після 24 лютого 2022 року фігурант поширював у популярних соцмережах кремлівські наративи від імені “редколегії журналу”, який нібито висловлює думку мешканців Одеси, а також активно просував ворожі тези “про громадянську війну в Україні, спровоковану третіми силами”.

Водночас зловмисник розмістив у власному телеграм-каналі оголошення, в якому пропонував на продаж “посвідчення” журналістів його “видання”.

Речдокази, зібрані під час обшуку за адресою проживання фігуранта, а також судово-лінгвістична експертиза підтвердили факти злочинних дій.

Слідчі повідомили чоловіку про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 1 статті 109 – “Дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу або на захоплення державної влади”;
  • частина 1 статті 161 – “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”;
  • частина 3 статті 436-2 – “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників”.

За рішенням суду затриманого взяли під варту без права внесення застави. Також суд заборонив створену ним “громадську організацію” та припинив діяльність підконтрольного фігуранту “видання”.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 10 років позбавлення волі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що проросійському блогеру-мільйоннику Юрію Подоляці повідомили про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України, зокрема через державну зраду та пропаганду війни.

Слідчі зібрали вичерпну доказову базу на блогера, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter