В Одесі пам’ятник російській імператриці Катерині II знов облили фарбою

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Одесі дві активістки облили пам’ятник російській імператриці Катерині II червоною фарбою, це відбулося 13 вересня – вже втретє за останні кілька днів.

Про це повідомляє Укрінформ.

Джерело: ukrinform.ua

У коментарі медіа одна з учасниць акції заявила, що Катерина ненавиділа українців так само як російський президент Володимир Путін.

“Єдине місце, де ще стоїть пам’ятник Катерині в Україні, це в окупованому Севастополі. І це багато про що говорить”, – сказала активістка.

Джерело: ukrinform.ua

Днем раніше пам’ятник російській імператриці облив фарбою активіст одеського “Автомайдану” Артак Григорян. А напередодні на постаменті пам’ятника невідома дівчина написала “Катерина=Путін”.

Поліція кваліфікувала її дії як хуліганство – стаття 298 Кримінального кодексу України. Згодом нібито за повідомленням проросійського пропагандиста Анатолія Шарія правоохоронці вирішили, що до інциденту причетна голова “Солідарної молоді Одещини” Марина Бойко. Сама дівчина причетність до цього заперечує, хоча й заявила, що підтримує дії невідомих патріотів.

Нагадаємо, що активісти вже багато років вимагають від одеської міської влади знести пам’ятник Катерині ІІ. За знесення монумента російської імператриці, яка узаконила кріпацтво й остаточно знищила Запорозьку Січ, висловлювалися багато патріотичних організацій.

Пам’ятник Катерині II в Одесі встановили 1900 року. Після революції 1917-го монумент знесли, залишки бронзових скульптур зберігали в краєзнавчому музеї міста. Під час реставрації Катерининської площі пам’ятник повернули на колишнє місце.

Впродовж восьми років прибрати його активісти намагаються через суди. Було подано кілька судових позовів зі спробою скасувати повернення пам’ятника.

Ситуація з пам’ятником російській імператриці загострилися після повномасштабного вторгнення РФ. На сайті президента України оприлюднено дві петиції, автори яких пропонують прибрати пам’ятник. Обидві набрали необхідну для розгляду кількість голосів. Знайти їх можна тут і тут.

Мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв’ю італійським ЗМІ 28 серпня заявив, що проти знесення пам’ятників, зокрема Катерині ІІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter