В Одесі напали на волонтера “Одеса-прайду” через райдужну бандану

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У вівторок, 24 серпня, в центрі Одеси на волонтера “Одеса-прайду” Олександра Татянка напали через райдужну бандану.  

Про це він повідомив у коментарі ZMINA. Відео інциденту також опублікували на сторінці “Одеса-прайду” у фейсбуку.  

Татянко розповів, що разом з товаришем ішов з офісу “Одеса-прайду”, коли його зупинили троє молодиків. Один з них спробував відібрати в хлопця веселкову бандану.  

“Він сказав мені зняти її, тому що це “відкрита пропаганда ЛГБТ”, а також указав на мої нігті – вони пофарбовані. Я відмовився зняти бандану, тож вони почали силою знімати її з мене. Зняли, але я її тримав”, – розповів Татянко. 

Йому також заламували пальця та казали, що зламають його. Також молодики говорили, що виймуть ножа, щоб порізати бандану, каже Татянко:

“Однак неподалік стояла машина державної охорони, тож один з нападників сказав: “Не треба, бо тут поліція”. Ножа вони не витягли”.   

Згодом до молодиків підійшов лідер одеського осередку праворадикального угруповання “Традиція і порядок” Ілля Попков. Перед цим, за словами Татянка, представники угруповання розклеювали неподалік плакати проти одеського прайду. 

Попков у коментарі Радіо Свобода заявив, що опинився на місці нападу випадково, а хлопці, які відбирали бандану, не члени організації “Традиція і порядок”. За словами Попкова, це Татянко провокував тих, хто пізніше відбирав у нього бандану:

“Вони розклеювали агітацію, а він почав їх провокувати. Не знаю, як саме, мене там ще не було”. 

Нападники пішли після того, як зрештою забрали в Татянка бандану. Він за підтримки “Одеса-прайду” готує заяву до поліції за статтею 161 Кримінального кодексу України (“Порушення рівноправності громадян”).  

В Одесі напередодні оголошеного прайд-тижня та Маршу рівності представники праворадикального угруповання “Традиція і порядок” почали погрожувати його учасникам та учасницям “повторенням Тбілісі” і Йдеться про напади на громадських активістів та журналістів у липні цього року за кілька годин до початку Маршу за права ЛГБТ у столиці Грузії, коли за бездіяльності місцевої поліції противники ходи розтрощили офіси двох правозахисних організації, а також побили кілька десятків людей. . Окрім того, в локальних телеграм-пабліках були зафіксовані спроби мобілізації і координації осіб, які, ймовірно, можуть відгукнутися на ці заклики.

Активістки “Одеса-прайду” через погрози звернулися до поліції, однак та відмовилася починати провадження. Зараз вони оскаржують бездіяльність поліції в суді. 

21 серпня в середмісті Одеси невідомі також розклеїли фотографії представників і представниць двох правозахисних ЛГБТ-організацій та комунікаційниці регіонального офісу Омбудсмана з написом “Знай ворога в обличчя”.  

Того ж дня прихильники “Традиції і порядку” збирали підписи проти Маршу рівності в одеській Аркадії. Там на них, як стверджують представники угруповання, напали співробітники приватної охоронної фірми. 23 серпня збір підписів повторили, однак він закінчився затриманнями.  

У поліції Одеської області повідомили, що група молодиків розпочала конфлікт зі співробітниками приватної охорони, погрожуючи їм фізичною розправою: 

“Своєчасно інцидент врегулювали правоохоронці. Особи всіх п’ятнадцятьох учасників події встановлено. Це місцеві жителі віком від 12 до 26 років. У трьох з них вилучили балончики з речовиною сльозогінної дії”. 

До адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство притягнули дев’ятьох осіб. У шістьох неповнолітніх відібрали пояснення і відпустили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter