В ОБСЄ занепокоєні санкціями, запровадженими РНБО України стосовно низки ЗМІ

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В ОБСЄ висловили занепокоєння запровадженням Радою нацбезпеки і оборони України (РНБО) санкцій стосовно низки ЗМІ та порекомендували ретельно перевіряти кожне видання, перш ніж вводити такі обмеження.

Про це йдеться в заяві представниці ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Терези Рібейро, розміщеній 25 серпня на сайті організації.

Тереза Рібейро. Джерело: gp.gov.ua

“Хоча Україна має законне право на захист своєї національної безпеки, влада повинна знайти збалансоване і пропорційне розв’язання проблем, пов’язаних із засобами масової інформації. Рішення, яке збереже плюралізм ЗМІ, вільний потік інформації та різноманітність думок на підставі відповідних міжнародних стандартів і зобов’язань ОБСЄ”, – наголошується в документі.

Також у заяві йдеться про те, що свобода ЗМІ залежить від здорового, динамічного та конкурентного середовища, що охоплює “голоси, які повідомляють найрізноманітніші новини”.

“Будь-які санкції щодо ЗМІ мають ретельно перевірятися та супроводжуватись ефективними процесуальними гарантіями для запобігання неправомірному втручанню”, – підкреслила Рібейро.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський 21 серпня 2021 року увів у дію санкції щодо 12 юридичних осіб – власників російських ЗМІ, серед яких “Відомості”, “Московський комсомолець”, інформаційне агентство Анна-ньюс та інші.

Раніше РНБО ухвалила рішення про запровадження обмежувальних санкцій проти народного депутата Андрія Деркача та кількох медійників, серед них засновник видання “Страна.ua” Ігор Гужва та блогер Анатолій Шарій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter