В Криму повідомили про ще пів сотні випадків “дискредитації” окупаційної армії

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

За два останні місяці 2022 року до незаконних “судів” в тимчасово окупованому Криму надійшло щонайменше 49 адміністративних справ про “дискредитацію” окупаційної армії.

Про це інформує Кримська правозахисна група.

У 41 випадку російські суди призначили адміністративне покарання. В основному йдеться про штрафи від 30 до 50 тисяч рублів.

Правозахисники зазначають, що найчастіше кримчан карають за гасло “Слава Україні” та виконання українських пісень.

Продовжують переслідувати кримчан і за публікації чи коментарі у соціальних мережах.

Так, жительку Судака наприкінці грудня незаконний “суддя” так званого “Судацького міського суду” оштрафував на 30 тисяч рублів за те, що вона на особистій сторінці в Instagram зробила публікацію з написом “Геноzид кримських татар під виглядом мобілізації” та фото з краплями крові.

Як відомо, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення РФ в Україну 4 березня у російському законодавстві з’явилася норма, що забороняє дискредитацію дій озброєних сил Росії. Як зауважує громадська ініціатива “Кримська ідея” у своєму  моніторинговому огляді, формулювання правових норм у законодавстві виявилося дуже розмитим та залишило багато можливостей для універсального використання цих норм як інструменту тиску на свободу слова, зокрема на думку людей, які виступають проти війни.

Відомо, що проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

В ефірі пропагандистського телеканалу “Крим 24” Таліпов заявив, що він би видворяв противників війни та проукраїнських кримчан “із території Севастополя з Графської пристані, щоб допливли”. Ця теза, ймовірно, містить заклик до геноциду громадян України на півострові. 

 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців. За перші пів року війни громадська ініціатива зафіксувала 112 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за ст. 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

Напередодні Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що у тимчасово окупованому Криму росіяни відкрили 239 справ за статтею 20.3.3 Кримінального кодексу РФ про “дискредитацію російської армії”. У двох сотнях випадків людей оштрафували, але деякі громадяни отримали ще й адмінарешти.

В основному людей переслідували за публікацію своєї думки у соціальних мережах або через усні висловлювання з критикою війни. У правозахисній ініціативі відзначають, що розгляд цих справ у кримських “судах” відбувався переважно невідкладно, не публічно і з численними порушеннями цивілізованих норм судочинства, таких як, зокрема, рівність сторін, презумпція невинуватості, неупередженість та незалежність “суду”, право на захист.

Одним із показових моментів у всіх справах цього типу стала відсутність лінгвістичних експертиз, які б доводили факт дискредитації та спрямованість цих дій саме на окупаційні збройні сили.

Експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова називає переслідування кримчан за українські пісні “злочином проти людяності, що має ознаки геноциду”, оскільки у такий спосіб чиняться спроби знищення української ідентичності мешканців півострова. Посилення репресій у Криму, на її думку, безпосередньо пов’язане з успіхами Збройних сил України на фронті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter