У Криму оштрафували вчительку на 30 тисяч рублів за “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Чорноморський районний суд” у тимчасово окупованому Криму оштрафував українку на 30 тисяч рублів за “антиросійські висловлювання”.

Про це інформує Кримська правозахисна група з посиланням на сторінку так званого “суду”

На сторінці “суду” йдеться, що жителька Чорноморського району отримала адміністративний штраф за публічні дії, спрямовані на “дискредитацію використання Збройних сил РФ”, передбачений ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП Росії.

Як повідомляється в пабліках окупантів, йдеться про Павленко Катерину Іванівну, 1953 року народження, – соціальну педагогиню в школі №1 смт Чорноморське.

Окупанти обурюються, що Павленко постійно демонструє свою антиросійську позицію.

“Упродовж року під час щоденної лінійки принципово не співає гімн Російської Федерації… У суперечці з колегою – уродженцем Донбасу, розмірковуючи про події 2014–2015 років на Донбасі, сказала, що всі бомбардування українською артилерією м. Донецьк є брехнею, що “Алея ангелів” у Донецьку є вигадкою російської пропаганди. На завершення цієї суперечки Павленко К. І. заявила, що “все, що зараз відбувається в Україні, – це провина Росії, яка допомогла ополченцям “ДНР” і “ЛНР”, і якби Росія не втрутилася, нічого б такого не сталося”, – стверджується в пабліках росіян. 

Скриншот повідомлення на сторінці незаконного “суду”

Як відомо, у тимчасово окупованому Криму активізувався тиск за інакодумство: кримчан, які висловлюють незгоду з геноцидальною війною Росії, переслідують за кількома статтями Кримінального кодексу Російської Федерації.

Кримська правозахисна група повідомляє, що найчастішою причиною переслідування стали публікації в соціальній мережі гасла “Ні війні” чи одиничний пікет з таким написом на плакаті. В одному з переслідувань приводом було гасло “Я за мир”. Також росіяни переслідують громадян України на півострові за публікації чи коментарі в соціальних мережах.

Аналітик Крим SOS Євген Ярошенко переконаний, що чим довше триватиме повномасштабна війна, тим більшим буде невдоволення у Росії та в тимчасово окупованому Криму, і як наслідок — збільшиться кількість справ про “дискредитацію російської армії”. Крим SOS зафіксувала, що окупаційні суди розглядали справи про “дискредитацію російської армії” на півострові щонайменше 284 рази.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що Секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань кримчанами незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter