В Криму окупанти поширюють десятки фейків про Україну та НАТО

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Криму окупанти поширюють десятки фейків про Україну та НАТО, дезінформація спрямована на аудиторію в сотні тисяч людей.

Щонайменше 80 з них, якими охоплено понад 600 тисяч кримчан, спростували в Кримськотатарському ресурсному центрі (КРЦ)

Під час пресконференції в “Укрінформі”. Джерело: ukrinform.com

Як розповіла менеджерка з комунікацій КРЦ Тетяна Подворняк під час пресконференції в “Укрінформі”, тематика відносин НАТО та України є ключовою для російських ЗМІ. Особливо це простежується після повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Таким чином країна-окупант хоче налаштувати жителів півострова проти вступу України до Північноатлантичного альянсу, налякати військовою загрозою з боку НАТО і виправдати таким чином війну.

Серед найпопулярніших фейків Подворняк назвала такі:

  • “Інструктори НАТО та ФБР готували собак-підривників для роботи в Україні”;
  • “США хотіли довести НАТО до західного кордону Росії”;
  • “НАТО має план ведення війни з Росією”;
  • “У країнах НАТО присутнє “аморальне та незаконне” ставлення до російських журналістів” та інші.

Голова правління КРЦ і голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв відзначив, що російські фейки про Україну і НАТО насамперед розраховані на громадян Росії, які незаконно приїхали до Криму.

Він розповів, що у більшості фейків присутні штампи “війська НАТО”, “блок НАТО”, “флот НАТО”, “спецназ НАТО”, а пропагандистські медіа постійно наголошують на “несубʼєктності України” та на тому, що начебто “Україною керують з Вашингтона та Брюсселя”.

Водночас під час саміту НАТО, сказав Барієв, російська пропаганда суперечила сама собі. Наприклад, якщо до саміту і після нього пропагандисти розповідали, що вступ України в Альянс становить реальну загрозу і тому “треба продовжувати СВО”, то під час саміту вони тиражували меседжі, що “НАТО не прийме Україну” та “Україні відмовили у вступі”.

За словами менеджера КРЦ Сергія Пархоменка, найбільше поширюють фейкову інформацію про НАТО в окупованому Криму “Комсомольская правда в Крыму”, “РИА Новости Крым”, телеканал “Крым 24”, а також безліч телеграм-каналів. Долучають до розповсюдження фейків і так званих російських експертів, блогерів, офіційних осіб та колаборантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Центр стратегічних комунікацій назвав найгучніші фейки росіян, спростовані минулого тижня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter