Центр стратегічних комунікацій назвав найгучніші фейки росіян, спростовані минулого тижня

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Центр стратегічних комунікацій назвав найгучніші спростування фейків росіян, що вийшли минулого тижня – з 4-го по 10 грудня.

Про це йдеться в телеграм-каналі SPRAVDI.

Фото з відкритих джерел

У повідомленні коротко розповіли про кожен з них.

“Міністр оборони Умєров збирає скарги й пропозиції в анонімному боті у Telegram”. Умєрову не належить жоден бот у месенджерах, а в оборонному відомстві закликали поскаржитися на фейковий акаунт.

“В Україні загинув мобілізований підліток-сирота”. Насправді Володимир Сачала – 26-річний воїн зі Львівщини, який загинув наприкінці листопада внаслідок мінометного обстрілу в районі населеного пункту Дружба.

“Колишній головком Муженко поставив Україну в один ряд з нацистською Німеччиною”. Пропагандисти перекрутили відповідь генерала щодо очікування Україною літаків F-16.

“Українців кличуть на польський “референдум про возз’єднання”. Жодного “волевиявлення” щодо приєднання Львівської області до Польщі не проводитимуть, ця дезінформаційна кампанія справа рук кремлівських пропагандистів.

“На Львівщині комендант області збирає дані про студентів ЛНУ”. “Лист”, який циркулює соцмережами, підроблений. ОВА не збирає жодної інформації про студентів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що користувачі з Одещини та Харківщини отримували від ворога сповіщення у месенджерах та СМС-повідомленнях з пропозиціями “обміняти інформацію про ЗСУ на долари”, для цього їм пропонують перейти за посиланням на телеграм-канал.

Також відомо, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики запустив чат-бот, який допомагає знешкоджувати російські фейки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter